A kézi csőgörények használata

Ha házilag szeretnél duguláselhárítással próbálkozni, akkor kipróbálhatod a barkácsboltokban is kapható kézi csőgörények egyikét. Habár mielőtt bele mennénk a részletekbe, előtte érdemes átgondolnod, hogy biztosan magad szeretnél-e próbálkozni vele, vagy inkább szakemberre bíznád, mert komoly buktatói is lehetnek a dolognak.

Első sorban azt kell átgondolnod, hogy megéri-e rászánni az időt, ami esetenként akár órákat is jelenthet, hogy jól bírod-e a bűzt, a koszt, és a fertőzésveszélyt (vagyis olyan vagy-e mint én), és hogy vállalod-e hogy esetlegesen fel kelljen utána bontani a fürdőszobádat, ha valami balul üt ki. (De ha végig olvasod ezt a leírást, akkor ez utóbbi nem valószínű).
Ha a fentieket elfogadod, akkor az a 3000 – 8000 Ft-os ár, amibe egy kézi, vagy egy fúrógépre szerelhető csőgörény kerül, akár egy bomba üzlet is lehet.

Ha úgy döntöttél, hogy magad vágsz bele a dologba, én akkor is azt javasolnám, hogy először inkább egy jófajta WC pumpával próbálkozz, mert az általában hatékonyabb is, egyszerűbb a használata, és nehezebb vele károkat okozni.
Ha a WC pumpa nem segített, akkor jöhet a szifon leszerelése, és kitisztítása. Ezt valószínűleg amúgy is meg kell tenni, mivel a csőgörényt nem szokás, és általában nem is lehet áterőltetni a szifonokon, és a WC kagylón sem javasolt.

(Ha viszont úgy döntöttél, hogy inkább duguláselhárítót hívnál, akkor előtte javaslom átolvasásra a profi csőgörényes duguláselhárításról való tudnivalókat.)

A csőgörény működése

A csőgörény, vagy más néven csőkígyó egy rugalmas acélspirál, ami a csőben a dugulásnak ütközve szétrombolja azt. Elsősorban nem a lefolyóhoz közeli dugulások elhárítására, vagy a szifon kitisztítására szolgál, hanem a csőben távolabbi dugulások megszüntetésére, ahova a WC pumpa keltette lökéshullám, vagy a duguláselhárító szerek már nehezen jutnának el.

A csőgörényes duguláselhárításnál a tisztítás hatékonysága a spirál végén lévő kiszélesített rész méretével lesz arányos. Minél nagyobb az, annál jobban kitisztítja a csövet, de egyben annál nehezebb is áttolni a duguláson. Kicsit olyan ez, mintha fúrnánk: a nagyobb fúrószár nagyobb felületen fekszik fel, több anyagot távolít el egyszerre, ezért lassabban és nehezebben is készül el a furat.

Hol használhatjuk?

A csőgörény biztonságos használatához szaktudás és tapasztalat is szükséges. Ezek híján könnyen előfordulhat, hogy beragad a spirálunk, vagyis nem tudjuk többé visszahúzni. Vannak esetek, ahol egy profi duguláselhárító még nagy kínnal ki tudja szabadítani, de ez nem feltétlenül garantált. Van, hogy végül csak a cső kibontásával lehet újra használhatóvá tenni a lefolyót.
Ellenben ha megfogadod az itt leírtakat, és még kreatív is vagy, akkor bizonyos eseteket otthon is meg tudsz majd oldani vele, és sokkal kisebb eséllyel fog beragadni a spirálod.

Ha a fentieket tudomásul vetted, és még mindig érdekel a dolog, akkor léphetünk a következő szintre, és megbeszélhetjük, hogy egyáltalán milyen esetekben remélhetünk eredményt az eszköztől.
A kézi csőgörény használata nem javasolt WC-knél, és határozottan nem ajánlott, ha az alapvezeték dugulásával van dolgunk. Ilyenkor próbálkozzunk WC pumpával, vagy ha nem megy, hívjunk duguláselhárító szakembert.

Alapvezeték dugulásról akkor beszélünk, ha a lakásból kimenő, és az összes lefolyót összegyűjtő csatorna van eldugulva. Általában onnan lehet felismerni az alapvezeték dugulást, hogy a WC lehúzásakor a víz valahol máshol kiönt, vagy a környező lefolyók bugyogó hangot adnak ki közben. Ilyen esetben nagyon kis esélyünk van a sikerre, és nagy esélyünk a beragadásra, ezért én határozottan nem ajánlom a kézi csőgörény használatát. Ezek az eszközök egyszerűen nem elég erősek arra, hogy megbirkózzanak azzal, amit az alapvezetékben találhatnak.

Amire inkább alkalmasak lehetnek, az hajszálak, és könnyű lerakódások eltávolítása vékonyabb csövekből. Ez elsősorban a fürdőszobai lefolyókat jelenti, például a mosdó, vagy a padlóösszefolyó, de itt is vigyázzunk, mert a vékony csövekből különösen nehéz utólag kiszedni egy beragadt spirált.

A mosogatók csöve egy határeset, mert itt már zsírlerakódásról beszélünk, ami lehet puhább, és keményebb is. Ha meg is próbálkozunk a kézi csőgörény használatával mosogatónál, akkor is egy hosszasabb küzdelemre készüljünk, és ha sikerül, akkor sem biztos, hogy az eredmény tartós lesz.

Vigyázat: mostanában árulnak egy olyan házi csőgörény típust is, aminek a végén egy nagy merev vasdarab van. Ezzel különösen vigyázzunk, mert bár még nem próbáltam, de tapasztalat alapján tudom, hogy a nagyobb tisztítófejek nehezen közlekednek a vékony csövekben, és el tudom képzelni, hogy ez a típus egy kanyarnál beakadhat, ezért inkább ne erőltessük be. Ha mégis beakadt, akkor először visszafelé tekerve próbáljuk meg kiforgatni a merev részét a könyökből, ha nem megy, akkor mérsékelt erővel húzzuk is forgatás közben.

A kézi csőgörény használata

És akkor végre jöjjenek a használati utasítások.

A kézi csőgörényes duguláselhárításnak igazából két fontos művelete van, ezek a tolás, és a forgatás.
Mivel a hobbi típusok úgy vannak kialakítva, hogy gép nélkül is használhatóak legyenek, ezért ezek meglehetősen rugalmasak, így jellemzően komolyabb forgatás nélkül is képesek vagyunk őket előre juttatni a csőben.

Tipp: forgatni nem csak a végére szerelt kallantyú segítségével tudjuk, hanem úgy is, ha egy kis hurkot hajtunk rá valahol. Így, ha a cső szájához közel tekerjük, akkor nem gubancolódik össze annyira a földön.

Forgatásra elsősorban akkor lehet szükség, ha egy könyökidomon akarunk átjutni, vagy már elértük magát a dugulást. Mivel a spirál a kialakításának köszönhetően egy külső menettel rendelkezik, ezért ha az egyik irányba tekerjük (általában jobbra), akkor befelé, míg ellentétes irányban történő tekerés esetén kifelé jön a csőből, akárcsak egy dugóhúzó. Ha túlságosan megtekerjük, akkor összegubancolódhat a csőben.

Éppen ezért a csőgörény használatának legfontosabb szabálya, hogy nem szabad túlzottan erőltetni. Ha valahol nem megy át, akkor ne nyomjuk, és ne forgassuk nagyon erősen, mert elsősorban ilyenkor következhet be az a probléma, amit fentebb is írtam, hogy az eszköz beragad. Ez főleg azért történhet meg, mert az eszköz a csatornában képes lehet visszafordulni, megtekeredni, és összegubancolódni saját magával. Ha ilyenkor is tovább toljuk, vagy forgatjuk az eszközt, akkor egy idő után olyan nagy lesz a gubanc rajta, hogy már nem is lehet majd forgatni, de húzni, vagy tolni sem, mert a gubanc nem fog átjönni a könyökökön, és a szűkületeknél. (A beakadásnak emellett lehetnek egyéb okai is, például feltekeredhetnek rá rongyok, vagy más idegen tárgyak is.)

Legjobb a dolgot úgy elkerülni, hogy a spirált csak óvatosan használjuk, és nem erőltetjük. Ha elakadáshoz értünk, óvatosan toljuk, majd húzzuk vissza egy kicsit, és toljuk neki megint, vagy forgassuk egy kicsit befelé. Ha így sikerül egy kicsit beljebb tolni, mint ahol előzőleg megakadt, és szépen lassan haladást érünk el, akkor jó eséllyel a dugulásban van a spirál vége, és elkezdtük azt lebontani. Ha ugyan ott megakad újra, akkor valószínűleg egy könyökkel van dolgunk.

Duguláselhárítás közben mindig használjunk védőfelszerelést, de legalább egy gumikesztyűt.

Fúrógépes, és elektromos csőgörények

Egy kicsivel több pénzért kaphatunk olyan csőgörényt is, ami gyárilag egy tekerentyűvel ellátott dobban van elhelyezve. Ezek sokkal jobbak, ugyanis könnyebb csak a dobot forgatni, mint egy kézi csőgörényt, ami a földön támaszték híján magától összegabalyodik. Néhányon van a dob közepén egy kiálló szár is, amit fúróba be tudunk szorítani, és így meg lehet forgatni fúrógéppel is relatív nagy sebességgel, ami új lehetőségeket nyithat meg (de ez nem feltétlenül hasznos vagy ajánlott).

A fúrógépes csőgörény használatáról még annyit kell még tudni, hogy van a spirál kivezetésénél egy pöcök vagy egy csavar. Ennek fontos szerepe van a működésében, egyrészt ezzel tudjuk rögzíteni az eszközt, vagyis olyankor, amikor ez meg van szorítva, akkor nem tudjuk kihúzni, vagy visszatolni a spirált a dobba, másrészt ebben az állapotban a spirál a tekerés hatására magától is kijön vagy visszamegy a dobba a forgási iránytól függően.
A készülék használatakor tartsuk az egész dobot közel a lefolyó szájához, hogy a levegőben ne tudjon a spirál összemacskásodni.

Természetesen az eszköznek léteznek komolyabb változatai is, a duguláselhárítók is elsősorban ilyennel, vagy magasnyomású vizes készülékkel (womával) dolgoznak.
A profi csőtisztító spirálok is hasonlóan működnek, de jellemzően nagyobbak, merevebbek, és géppel hajtják meg őket, emellett ezeknek a végére cserélhető tisztítófejeket lehet szerelni, hogy minél hatékonyabb tisztítás legyen elérhető velük.
Egy motoros csőgörénnyel általában – a kézi verzióval ellentétben – lehetőség van a cső teljes kitisztítására is.