A termosztátos csaptelepről

Egy régi hagyományos kétkaros csaptelepnél még nekünk, manuálisan kellett beállítani a hideg és meleg víz arányát, ami minden alkalommal időt vett igénybe. Ráadásul miközben beállítjuk, egy kevés víz mindig elfolyik felhasználatlanul.

Ez részben igaz a modernebb, egykaros csaptelepekre is, de az egykaros csaptelepek előnye, hogy ott, hacsak nem mozdul el idő közben a kar állása, akkor nem szükséges újra beállítani a hőmérsékletet. Ha a korábbi beállítást megfelelőnek tartjuk akkor elég a korábban beállított állásban megnyitni, majd elzárni a vizet. Így megspóroljuk a beállítás idő és vízigényét.

Újabban viszont egyre gyakrabban találkozunk a termosztátos csapteleppel. A nevüknek megfelelően képesek a kifolyó víz hőmérsékletét egy előre beállított értékre automatikusan kikeverni. Ez a hőmérséklet elviekben nagyrészt független olyan külső tényezőktől, mint például hogy mennyire van felfűtve a hálózati meleg vizünk, vagy hogy éppen mekkora a víznyomás.
Például ha zuhanyzás közben valaki megnyitja egy másik helyen a hideg, vagy meleg vizet, és ennek hatására leesik a nyomás, akkor a termosztát automatikusan korrigálja a hideg és meleg víz arányát annak érdekében, hogy a kiömlő víz hőmérséklete állandó maradjon.

A hőmérséklet beállítása egy gomb elforgatásával történik, amin a hőmérséklet értékeket fokra pontosan kiválaszthatjuk. A másik gombbal a vízmennyiség szabályozható.

Termosztátos csaptelep zuhanyzóban
Termosztátos csaptelep

Előnyei:

  • A víz hőmérséklete gyorsan és egyszerűen beállítható. Ráadásul ha egyszer beállítottuk a kellemes értékre, akkor legközelebb nem feltétlenül kell újra babrálnunk vele, ha az előző értéket jónak találjuk.
  • A gyors beállításnak köszönhetően a fölöslegesen elfolyatott víz mennyisége minimalizálható. Igaz, ez a mennyiség józan használat mellett más csaptelepeknél sem túl jelentős.
  • A kevert víz hőmérséklete nem függ a beérkező hideg és meleg víz hőmérsékletének és víznyomásának ingadozásától.
  • A beállítható hőmérséklet maximális értéke 42 fokra van korlátozva, így nem fordulhat elő forrázás (ez egyben hátránya is szerintem).

Hátrányai:

  • A beállítható hőmérséklet maximális értéke 42 fokra van korlátozva, aki valamiért ennél melegebbre vágyik, az hoppon maradt.
  • A bonyolult belső járatok és mechanizmusok jellemzően nagyobb áramlástani veszteséggel járnak, így a kifolyó víz nyomása (mennyisége) kisebb lehet egy hagyományos csapteleppel szemben.
  • Az extra funkciók mind meghibásodásoknak adnak lehetőséget.
  • Érzékeny a hálózatban lévő rozsda és homokszemcsékre, így ha nem akarjuk, hogy sűrűn kelljen szervizelni, akkor célszerű csak olyan helyre beépíteni, ahol a hálózati vízre van szűrőberendezés is telepítve.

Az én saját véleményem az, hogy az ilyen és hasonló modern fürdőszobai kütyük inkább szolgálnak a divat és luxus kifejezésére, mint a takarékosságra vagy egyéb praktikus célokra. De kétségtelen, hogy a berendezés rendelkezik bizonyos előnyökkel, és hogy sokak számára ez a típusú csaptelep lehet a legmegfelelőbb.
Én személy szerint sosem éreztem késztetést, hogy ilyenre cseréljem a jól bevált tekerőgombos csaptelepemet, ami már évek óta hibátlanul működik.

Termosztát betét
Termosztát betét

A termosztátos csaptelep meghibásodása és javítása

Az említett berendezések meghibásodásának fő oka általában a hálózatban található úszó törmelékek általi eltömődés. Ilyen például a rozsda, a homok, vagy a vízkő.
Ezek a törmelékek hajlamosak bejutni a csap belső alkatrészeibe, ahol eltömődést, vagy idő előtti kopást idéznek elő. Főleg a modern, kerámiabetétes elzárók, és a hőmérsékletet szabályozó mechanizmusok azok, amik érzékenyek lehetnek erre. Emiatt a termosztátos csaptelepek elé gyárilag kerül egy szűrőcske, de a termosztát betétben is szokott lenni egy finomabb szűrőháló.
Sajnos önmagában ezek a védőhálók nem mindig elegek, a szűrők idővel eltömődhetnek, a törmelékek pedig nem mindig akadnak fel rajtuk, így a berendezés könnyen elromolhat.
Bizonyos esetekben a problémákon segíthet ha szétszedjük a csapot, és kitisztítjuk az alkatrészeket, például ha a termosztát betét dugattyúja akadt meg.
A kerámiabetétes elzárók sajnos véglegesen tönkremennek a homokszemcsék okozta megnövekedett kopástól.

Törmelékek egy vízcsőben
Törmelék darabok a hálózatban

Emiatt modern kerámiabetéttel rendelkező egykaros, vagy termosztátos csaptelep telepítését csak olyan házban javasoljuk, ahol a beérkező hálózati vízre előzőleg mechanikai szűrő is került telepítésre.
Másrészt, mivel előfordulhatnak meghibásodások a jövőben, ezért talán megéri olyan márkának a termékét választani, amihez később is beszerezhetőek alkatrészek. Így ha mégis elromlana valami a jövőben, akkor van lehetőség a cserére.