Egy lefolyó alapvezeték javítása

Ebben a cikkben bemutatom egy átlagos lefolyócső alapvezeték javítási munkánkat.

Eleinte mint általában, most is egy dugulás miatt érkeztünk a helyszínre. A ház hátsó fürdőszobája volt eldugulva, ahol egyik lefolyó sem működött rendesen.
Szerencsére az udvaron nem messze a ház falától találtunk egy tisztítónyílást, így sikerült ellenőrizni, hogy a fürdőszoba, és a tisztítónyílás között van a dugulás.

A gond ott kezdődött, hogy a ház irányában néhány méterre elakadt szinte minden csőgörényünk. Végül egy nagyon kis méretűvel sikerült csak áthatolni a problémás ponton, de így is megszűnt a dugulás.

Mivel normális esetben, ha a csővel nincsen semmiféle gond, a mostaninál jóval nagyobb tisztítófejekkel is bejárhatónak kellene lennie. (A csőgörényes tisztítás működéséről bővebben itt.)
Általában, ha valamiért nem mennek át a nagyobb tisztítófejek, akkor a csövön valamilyen sérülés lehet. Jelen esetben a probléma extrém mértékű volt, ugyanis még a legkisebb csőgörény is csak alig ment át.
A cső hibáját jeleztük a lakók felé is.

Mivel mind egyetértettünk abban, hogy az alapvezeték jelenlegi állapotában valószínűleg a jövőben is el fog dugulni (még sokszor) ezért jobbnak találtuk, ha a végére járunk a dolognak. Mint minden ilyen esetben általában, most is egy kamerás csővizsgálat elvégzését javasoltuk.

Az alapvezeték kijavítása

A csőkamerával sikerült megállapítani, hogy az ellenállást, az okozta, hogy a cső szinte teljesen be volt lapulva. Jóformán még a WC papír is csak alig tudott volna átjutni rendesen, annyira meg volt nyomódva, ráadásul a hiba környékén a cső lejtése is elromlott.

A dolgot mindenképpen ki kellett javítani.
Szerencsére a cső nem volt túl mélyen, sőt, majdhogynem a felszínen vezették, így gyerekjáték volt kiásni. Az is kiderült, hogy a megnyomódás pont egy szegélykő alatt volt. Talán az történhetett, hogy kivitelezéskor útban volt egymásnak a cső és a szegélykő, és az építők megnyomták a csövet?

hibás cső közelről
A szegélykő alatt nyomódott meg a cső

A dolgot könnyű lett volna elsőre is jól csinálni egyébként. Ki lehetett volna vésni a szegélykő alját, hogy kényelmesen elférjen alatta a cső is, mint ahogy azt végül mi is tettük.
Ennek mondjuk ellentmondani látszik, hogy csőtörésről nem beszélhetünk, hiszen nem volt rajta repedés, csak meglapult. Az sem kizárt, hogy a ház süllyedt meg egy kicsit, és nyomta meg az amúgy jól lerakott csövet. (Bár ilyen sekélyen nem nagyon illik csövet vezetni.) Általában ahhoz lassú, hosszan tartó erőhatás kell, hogy a cső törés nélkül össze tudjon lapulni, mint ahogy itt is történhetett.

Akárhogy is sérült meg, mi kijavítottuk a hibát, úgyhogy most már jól működik.
A cső lejtését még betemetés előtt ellenőriztük vízmértékkel. Emellett a kész csőről is készítettünk egy kamerás vizsgálatot, hogy biztosra menjünk, hogy nem maradt benne valamilyen hiba.

A családnak volt biztosítása, és végül mind a duguláselhárításról, a kamerás vizsgálatról, és a csőjavításról szóló számlát is megtérítette nekik a biztosító.

Amennyiben önnek is hasonló problémája van, akkor szívesen segítünk. Bővebb információ arról, hogy mit lehet várni egy ilyen javítás során: Csőtörések és egyéb hibák javítása.

A munka képekben

munka előtti füves terület
Munka előtt
talajban kiásott hibás cső
Megvan a hiba
talaj kibontás
Jobban kibontva
talaj kibontás
A cső kiszedve
új csővezeték
Az új cső