Beleesett az illatosító a WC-be, mit lehet tenni?

Ez egy gyakori dugulás típus ami miatt hívnak minket, és amit mi WC illatosító dugulásnak hívunk.

A WC nem, vagy csak nagyon lassan megy le, és miután lement, az alsó kanyarulatból leszívódik a víz a normál szint alá, és közben kluttyogó hangot lehet hallani. Pumpálás hatására nagy nehezen megindul a víz, de aztán újabb használatnál megint eldugul.
Senki sem tudja, hogy mi történhetett, mert csak a nagymama volt otthon. A WC kagyló belső oldalán teljesen új illatosító kosár. Bár mindenki azt állítja, hogy biztosan nem eshetett bele, de végül mindenki meglepődik, amikor előkerül a régi a WC csésze aljából.

Hogy miért, azt nem tudom, de ezek a WC illatosítók mindig szeretnek beesni, és lehetőleg öblítés közben.
Szerencsére szinte minden esetben még a WC kagylóban történik az elakadás, jellemzően a járat legvégén, ezért általában kézzel nem lehet elérni, bár ha van otthon gumikesztyű, akkor egy vékony kezű ember megpróbálhat vele visszanyúlni, hátha eléri (van, hogy sikerül). Elég ritka, de előfordulhat az is, hogy továbbmegy a csőben.

A megoldás

Ha szépen, karcmentesen szeretnénk megoldani, akkor a legjobb megoldás, ha leszereljük a WC kagylót, és utána már az aljából kézzel könnyen kiszedhető a felakadt illatosító. Természetesen ez csak akkor ajánlott, ha tudod, hogy hogyan kell le-, és visszaszerelni a porcelánt, és vállalod a kockázatot, hogy esetleg mégsem a kagylóban, hanem valahol lentebb akadt el.

Régebbi kagylóknál előfordulhat, hogy nem, vagy csak nagyon nehezen lehet azt leszerelni, ilyenkor alternatívaként jó eséllyel csőgörénnyel is vissza lehet nyúlni, és kihalászni azt, de a művelet fekete karcokat hagyhat a porcelán alsó kanyarulatánál (ott ahova a kaka esik) ami nem esztétikus.

Ha szeretnéd megelőzni, hogy beleessen az illatosító a WC-be, akkor nyugodt szívvel ajánlom, hogy ne használj WC illatosítót, legalábbis ne a kosaras típust.
Vannak nagyon jó alternatívák, amik nem okozhatnak ilyenféle gondot, például az a ragadós zselé, amit közvetlenül a porcelán belső oldalára kell nyomni. Mivel a szer odatapad, ezért nincs szükség a kosárra, így az beleesni sem tud.
Egy másik típust pedig a WC tartályba kell dobni, és ott oldódik fel, így az öblítővíz már elve fertőtlenítő hatású lesz.

További előnye az illatosítóknak (a kosaras típusnak is), hogy jellemzően segítenek megelőzni a WC kagyló elvízkövesedését.

WC oldalára feltpasztott ragacs
Ragacsos illatosító