Egy lefolyócső vízkőmentesítése

Tipikus duguláselhárítási probléma a lefolyócsövek elkövesedése. Egy ilyen lefolyócsőnél nem elég csak a dugulás elhárítása, a lerakódásokat is el kell távolítani ahhoz, hogy a cső hosszútávon is dugulás mentes maradjon, ezért mi ilyenkor gyakran egy hatékony gépi vízkőmentesítés elvégzését javasoljuk.

Jelen esetben egy irodaház férfi vizes helységébe volt a gond. Nagyjából 30 év alatt a 110 keresztmetszetű cső a harmadáig-feléig feltelt vízkővel, és emiatt az utóbbi időkben már sűrűn alakultak ki a dugulások.
Sokszor merül fel ilyenkor az is, hogy a régi, vízköves csöveket már cserélni kellene, de sok esetben jóval olcsóbb a vízkőmentesítés elvégzése, mint a csere.

A vízkőmentesítés eredménye képekben:

Több különböző csövet is tisztítottunk a helyszínen, és mind a tisztítás előtt, mind utána készítettünk felvételeket. Az első cső így nézett ki tisztítás előtt:

Vízköves cső belseje, a csőben áll a víz, a benne lévő vízkőlerakódások következtében

Sajnos mivel egy kicsit zavaros lett a kép, ezért nem sok mindent lehet kivenni rajta, inkább elmagyarázom, hogy mit lehet látni: a vízkő eltávolítása előtt még állt a víz a csőben, ezért a vízréteg tükröződik, nem látszik a cső felső része.
Nem látszik jól, de jobb oldalról becsatlakozik egy cső, és ebből lóg be egy nagy vízkő-nyúlvány.
Mivel a vízkő gátat képez a csőben, ezért folyamatosan áll a víz itt, és jelen esetben ez volt a dugulások fő kiváltó oka is. Ha pangó víz ül meg a csőben, az áramlástanilag rossz: a szilárd részek megállnak, míg a víz továbbfolyik. Egy idő után már csak a sűrűjével lesz tele a cső, és kialakul a dugulás.

Másrészt a képminőség azért is rossz volt, mert a vízben apró kis darabkák úszkálnak, hiába engedtük hosszú időn át a tiszta vizet a csőbe, ezeket nem sikerült teljesen kiöblíteni.

Ilyen lett ugyan az a hely tisztítás után:

Vízkő mentesített cső belülről; a pangó víz megszűnt, és a vízkő nagy része eltűnt, de helyenként kis foltokban még jelen van.

A vízkő leszedésével együtt a pangó víz is megszűnt, a jövőben itt már nem várhatóak újabb dugulások.
Meg kell hogy valljam – és a képeken is látható -, hogy egy minimális vízkő most is maradt a csőben. Mivel elvétve csak foltokban, és ott is csak vékony rétegben maradt, ezért ez már nem fog komolyabb problémát okozni a jövőben.
Igazából ezt is el lehetett volna távolítani, de ennek az utolsó egy százaléknak az eltávolítása gyakran nagyobb munka, mint az azt megelőző összes többié, ezért a megrendelő nem kérte ezt tőlünk.

Ugyan ez a csőszakasz egy lentebbi ponton (egy tisztítónyílásnál):

Vízköves cső alulról tisztítás előtt
tisztítás előtt
Vízköves cső alulról tisztítás után
tisztítás után

A második cső vízkő eltávolítás előtt és után:

Vzkő a cső belsejében
Vízkő mentesített cső belseje
Vízkő a csőben
Vízkő mentesített cső belülről

Sajnos nem sikerült jó képeket csinálni a csőről vízkőmentesítés után, mert a csőkamera nem ugyanúgy feküdt fel a cső aljára, mint amikor még az tele volt vízkővel, de mégis ugyan azokat a helyeket láthatjuk a képeken.
Az összehasonlításban segítségre lehet, hogy a fekete elszíneződésű rész az, ameddig a lerakódás felnyúlt eleinte a cső falára.

Összegzés

Szerintem ez a vízkőtelenítés elérte célját, és nem kell többé duguláselhárítót hívni erre a problémára. Erre garanciát is vállalunk, mivel a csövön nem látszik bármi egyéb gond, ami a rendes működést megakadályozná.

Sajnos a művelet házilag nem igazán kivitelezhető, a vízkő eltávolítása egy nehéz feladat, házi csőgörénnyel nem sok esélyünk van ellene, legalábbis a nagyobb csövekben kialakuló vastag lerakódások ellen biztos hogy nem.
Az ecet és szóda, vagy hasonló házi praktikák nem sokat érnek, de szerintünk még a profi vízkőoldó szerek sem jelentenek biztos megoldást lefolyócsövek esetében.
Ellenben a WC kagylóban kialakuló vízkő szépen kitisztítható akár házilag is vegyszerek, vagy ecet segítségével.

A feladatra szerintem mindenképpen javasolt profi duguláselhárító, vagy vízszerelő szakember segítségét kérni. Lehetőleg az elvégzett munka hatékonyságát igazoltassuk egy kamerás vizsgálat kérésével is.