Gyökérbenövés a csatornába

Benőtt a gyökér a lefolyócsőbe, a csatornába?

Dugulások gyakori kiváltó oka, ha a lefolyócsőbe gyökerek hatolnak be, és elállják a víz útját. Ez első sorban akkor fordulhat elő, ha eltörik a cső, a növények ugyanis mindig a nedvesség irányába terjeszkednek a föld alatt, így az eltört, szivárgó szennyvíz cső ideális célpont számukra. Ráadásul számukra tápanyag is található ott, ennél jobb nem is lehetne már.
A nagyobb fáknak a gyökerei a törzstől mérve akár 10 méteres távolságban is bejuthatnak a lefolyócsőbe, függetlenül attól, hogy az milyen mélyen megy, és még az épületek alatti csőszakaszok sincsenek teljes biztonságban a gyökérbenövésektől.

Egyszer egy dugulás miatt hívtak minket Budapest kertvárosias részére. A sövény egy ponton valamiért sokkal szebb, sokkal erőteljesebb volt, mint máshol. Végül kiderült, hogy valóban ott megy a szennyvízcső, ami a sövény alatt el volt eltörve. A dugulást is a gyökerek okozták.

Ez a jelenség főleg régi építésű beton, és eternit csöveknél jellemző (azok idővel mindig el szoktak törni a földben valamiért), de akár egy új PVC műanyagcsővel is könnyedén megtörténhet, ha nem megfelelően rakják le, vagy utólag nagy erőhatás éri. Éppen ezért nem célszerű nagy fákat a csatorna fölé telepíteni. Ha mindenképpen rá akarunk ültetni valami, akkor tegyük öntöttvas, vagy beton védőhüvelybe a vezetéket.

Arra is fel kell készülni, hogyha gyökeret talál a duguláselhárító, akkor az hiába van egyszer kiszedve, az újra és újra vissza fog nőni, mindaddig, amíg a cső megjavításra nem kerül, habár elmondható, hogy egy tisztességes gyökéreltávolítás után legalább 1-2 év kellhet, amíg újra elburjánzanak a csatornában. Persze van olyan is, hogy a gyökér nyugton marad a csőben, és valamiért nem terjed el annyira, hogy eldugítsa azt.

Csőgörényre feltekeredett letépett gyökerek

A gyökerek eltávolítása a csőből

A gyökéreltávolításhoz duguláselhárító szakember kell, sajnos ezt házilag nem nagyon lehet megoldani. (Kivéve ha kiássuk a csövet.) Ha van boltban kapható kis kézi csőgörényünk, ne is próbáljuk meg vele a gyökereket kiszedni, mert ha beakad, akkor nem fogjuk tudni visszahúzni, túl gyenge erre a célra, és beszakadhat.

Erre a célra, csak a profi csőgörény alkalmas, az ugyanis sokkal vastagabb anyagból van, és képes eltépni őket. Szerencsére a csőbe általában nincsenek igazán vastag gyökerek, oda a hajszálgyökerek szoktak inkább nagy számban benőni.
A gyökéreltávolítás általában egy közepes nehézségű munkának számít, és megfelelő felszereléssel elég jól, 95-98% hatékonysággal ki lehet tisztítani tőlük a csövet.

"Reaper" feliratú látványos logóval ellátott magasnyomású szórófej
A „kaszás” nagy hatékonyságú forgófúvókás woma szórófej

A csőgörény mellett, a magasnyomású vizes csőtisztítás (woma) is alkalmas lehet a célra. Bár ehhez hozzá kell tenni azt is, hogy egy kicsit is vastagabb élő gyökeret nagyon nehéz magasnyomású vízzel elvágni. Erre a célra 250-350 bar nyomás, és nagy hatékonyságú szórófejek használata ajánlott, ami viszont már a csőre is veszélyes lehet. Egyéb esetben fel kell készülni, hogy sok gyökér maradhat a csőben egy woma tisztítás után is.

Ha szükséges, mi duguláselhárítóként el tudjuk végezni a műveletet, akár csőgörénnyel, akár magasnyomású vízzel, a lehető legnagyobb hatékonysággal, és a cső épségére odafigyelve.
Ha pedig hosszútávú megoldást szeretne, akkor kamerás vizsgálattal ki tudjuk mérni a hiba helyét, és kijavítjuk a sérült csatornát. A műszeres bemérés segítségével a lehető legkisebb bontással kivitelezhető a csőtörés javítása.

Természetesen bármilyen egyéb duguláselhárítási, vagy kisebb vízszerelési feladatokra is rendelkezésre állunk szükség esetén.