Mosogató dugulások megelőzése házilag

Talán a leggyakoribb kérdés amit fel szoktak tenni nekem duguláselhárítás során, hogy mit lehet tenni házilag a mosogató eldugulásának megelőzésére.
Sajnos azt kell hogy mondjam, hogy nem ismerek olyan trükköt, ami száz százalékban segítene, de azért van néhány hasznos (vagy haszontalan) módszer, amit összegyűjtöttem most.

A mosogató legfőbb ellensége a zsír

Sokan mondják nekem, hogy ők nagyon vigyáznak, még szűrőt is használnak, hogy ne juthasson bele semmilyen ételdarab a lefolyóba, de valójában nem a darabkák okozzák a fő gondot, hanem a zsírok és az olajok, ezek ugyanis lassú lerakódást okoznak a csővezeték falán, ami egy idő után teljesen beszűkíti azt, és ilyenkor következik be a dugulás.
Tapasztalat alapján úgy 98-99 százalékban ez okozza a konyhai csövek elzáródását, és egyben a mosogató a leggyakrabban elduguló berendezési tárgy is.

És ezzel el is érkeztünk oda, hogy mit lehet tenni első lépésként: vigyázni kell, hogy a sütéskor felhasznált olaj semmiképpen se kerüljön oda. például ha van konyhamalacunk, akkor azt ne használjuk zsíros dolgok eltüntetésére.
Persze bármennyire is vigyázunk, a tányérokon mindig marad egy kis mennyiség, ami mosogatáskor bekerül a csatornába, de ha már tudjuk, hogy mire figyeljünk oda, az is egy lépés lehet a megelőzésben.

Mosogatni való zsíros tányér

A bőséges vízhasználat is segíthet.

A víz egy természetes, hatékony és olcsó tisztítószer, ami nagy mennyiségben rendelkezésre áll, használjuk hát.
Bár kémiailag közvetlenül nem oldja a zsírt, fizikailag viszont képes magával sodorni a még le nem tapadt olajokat, így megelőzve azt, hogy azok kiváljanak a cső falára.
Nagy gond, ha a csőben mosogatás után ott marad a koszos lé, és beleszárad. Éppen ezért megtehetjük azt, hogy minden mosogatás után egy rövid ideig még engedjük a tiszta vizet folyni, hogy átöblítsük egy kicsit a csövet. Vagy ami még jobb, töltsük fel a medencét hideg vízzel, és egyszerre engedjük ki az egészet, így biztosíthatjuk a legjobb átöblítést.
Ha nincsenek szennyeződések a csőben, akkor nincs is minek kirakódnia.

Másrészről viszont nem szabad átesni a ló túloldalára sem, a túl sok vízhasználat pazarlást eredményez, és megdobhatja a vízszámlánkat is.

Házi praktikák: szóda és ecet, trisó, mosószóda

Sok háziasszony szerint ez a tuti módszer, de én szkeptikus vagyok.
Az biztos hogy a szódabikarbóna (vagy más néven a kettedszénsavas szikeny) és az ecet vegyítése látványosan pezsgő reakciót vált ki, de emellett nem vagyok biztos benne hogy sok minden más is történne tisztítás szempontjából. A szóda vizes oldata lúgos, míg az eceté savas, ezért ezek elméletileg kioltják egymást, megjegyzem nem vagyok nagy vegyész.
A módszer szerint először a szódát kell beletuszkolni az üres lefolyótorokba, majd ecetet kell önteni rá, és várni kell egy 15 percet, hogy hasson a szer. Végül forró vízzel kell leöblíteni, és ettől megjavul.

Először is had jegyezzem meg hogy a forró vízzel csínján kell bánni, mert megolvaszthatja a falban a csöveket, de erről majd lentebb.
A dolog tisztító hatása elsősorban talán a pezsgésben rejlik, ami egyfajta fizikai mozgás. Ha ételdarabok vannak összeállva valahol a szifonban, akkor lehet, hogy ez a pezsgés elég ahhoz, hogy a torlódás széthulljon.
Másrészt a szódának elvileg vagy egy bizonyos zsíroldó hatása, így amíg az ecet még nem semlegesítette azt teljesen, addig ez a zsíroldó hatás a pezsgéssel fokozódik.
Én úgy gondolom, hogy a szer ereje túl gyenge valódi vastag zsírlerakódás eltávolításához, de azt sem zárnám ki egyértelműen, hogy bizonyos estekben használhat. Viszont az is lehet, hogy egy pumpával, hamarabb érhetnénk el ugyan ott ugyan azt az eredményt.

Aki szeretné, az kipróbálhatja a módszert, hátha beválik, de mielőtt az ember bele menne mindenféle őrült konyhai kísérletezgetésbe, előtte érdemes figyelembe venni, hogy bizonyos vegyszerek különféle fém-, vagy kőfelületeket (és csöveket) károsíthatnak, emellett magára az emberre is veszélyesek lehetnek. Emellett bizonyos vegyszerek vegyítése veszélyes reakciókat válthat ki, ezért mindezt csak saját felelősségre tegyük.

A többi házi szer

A trisó és a mosószóda is hasonló tulajdonságokkal bír mint a szódabikarbóna. Hallottam már, hogy valaki ezeket használja több kevesebb sikerrel a megelőzésre. Szerintem nem sokat érnek erre a célra.
Az ecet is egy jó tisztítószer ha önmagában használjuk, de nem zsírlerakódások ellen. Az ecetről egy másik cikkben már írtam.

Segíthet-e a kávézacc?

A kifőzött kávézacc egy porózus anyag, amibe jól bele tudnak tapadni a zsírok, és vele együtt tovább sodródnak le a csatornába, így megkímélhetjük vele a cső falát a kiválásoktól.
Persze ez a módszer semmit sem ér akkor, ha már el van záródva a cső. Sőt, ilyenkor inkább csak árt. Ez a módszer megelőzésre való, vagyis segíthet meghosszabbítani a dugulásmentes időszakot.
Normál esetben nem hiszem hogy a kávézacc eldugítaná a csövet, de ügyeljünk arra, hogy egyszerre ne tegyünk belőle túl sokat a lefolyóba. Inkább kevesebbet, de többször.

Kávézacc
A kávézacc is segíthet

Mi az amit ne tegyünk:

Egy népszerű házi módszer az eldugult csövek tisztítására a zubogó forró vízzel történő leöntés.
Való igaz, hogy mosogatáskor a forró víz jobb mint a hideg víz, de a víz csak úgy magában egy zsíros mosogatócsőből nem fogja kioldani a lerakódásokat, ellenben maga a cső károsodhat tőle.
Manapság a legtöbb házban már PVC anyagú lefolyócsövek vannak, amik hivatalosan legfeljebb 60 fokig hőállóak és csak korlátozott ideig.
Ezek a csövek a hő hatására megpuhulnak, és elveszthetik eredeti formájukat. Ez főleg olyan csöveknél fordulhat elő, amik nincsenek befalazva, vagyis van nekik tér a deformálódásra, például ilyenek a gipszkarton falak, vagy az álmennyezet mögött vezetett csövek. A deformáció hatására pangó vizes szakaszok, vagy extrém esetben jelentős szűkületek alakulhatnak ki bennük, ezért én nem ajánlom ennek a módszernek a használatát.

Végszó

Összességében szerintem elmondható, hogy a konyhai mosogató dugulások megelőzésére, és elhárítására nincsen egyszerű, és tuti biztos házi praktika. Ez nem minden lefolyóra igaz ugyan úgy, például a kád, vagy a zuhanyzó dugulásának megelőzésére vannak hatékonyabb módszerek, amikről egy másik cikkben fogok írni.

Ha Minden elővigyázatosságunk ellenére is eldugulna a mosogató, akkor én azt javaslom, hogy célszerű szakembert hívni a dugulás elhárítására, és olyat, akiben megbízunk.

Bár vannak még egyéb házi módszerek is, mint például, a boltokban kapható kézi csőgörény, vagy a duguláselhárító szerek, de mivel ezek egy kicsit más téma, ezért róluk is egy külön cikkben fogok majd írni a későbbiekben.