A társasházi dugulásokról

Duguláselhárítás szempontjából a társasházak kiemelt figyelmet érdemelnek. Ugyanis ha egy társasház alapvezetékében dugulás keletkezik, akkor az nem csak azt jelenti, hogy nem megy le a lefolyóból a víz, hanem ilyenkor jellemzően valahol az alsó szinteken egy másik lakónál vissza is jön minden, amit a felső szinteken leengednek a csatornába. Ez a visszaáramlás olyan mértékű lehet, hogy rövid idő alatt elöntheti a lakást a szennyvíz, és a lakás teljes bútorzata, és padlóburkolata elázhat, ha éppen nincsen otthon valaki hogy kimerje a lefolyóból és egy vödörrel kihordja valahova a vizet, amikor a dugulás bekövetkezik.

Ilyenkor célszerű gyorsan hívni a közös képviselőt, aki jó esetben elérhető, és aki aztán kihívja a duguláselhárítót. Emellett még javasolt ilyenkor figyelmeztetni a fölöttünk lakókat, hogy ne használjanak vizet. Szükség esetén általában technikailag megoldható az érintett emeletek vízellátásának az elzárása, hogy a fenti lakók ne tudjanak több vizet engedni. Ez utóbbi csak akkor javasolt, ha a közös képviselővel is meg van beszélve a dolog, aki vállalja a felelősséget érte.

Én mindenképpen azt javaslom, hogy ilyen esetben ha lehetséges, akkor társasházi dugulás esetén ne magunk hívjunk duguláselhárítót, hanem inkább a közös képviselőnek szóljunk. Bár egy kicsit most talán magam ellen beszélek, de jó eséllyel van neki a tarsolyában egy olyan bejáratott, kipróbált szerelője, akinek a megbízhatóságáról korábban már megbizonyosodott, emellett lehet hogy ő többet tud a témáról mint mi. Lehet hogy korábban már voltak ilyen dugulások a társasházban, és ő olyan információval tud szolgálni a kiérkező szerelő számra, ami nagyban elősegítheti a probléma megoldását.

(Ha mégsem lenne bejáratott szerelő, akkor hadd ajánljam magamat.)

Persze ennek az egésznek előfeltétele, hogy megbízható közös képviseletet válasszunk, aki vészhelyzet esetén soha sem hagy cserben minket, és bármikor elérhető, akár még karácsonykor is.

A dugulás előjelei

Nagyon fontos, hogyha bugyogást hallunk a lefolyóból, miközben mi magunk már egy ideje nem engedtünk le oda semmi vizet, akkor legyünk résen, mert ez egy kialakulófélben lévő dugulás előjele lehet. Ha ilyet tapasztalunk, akkor nem árt szakemberrel kivizsgáltatni az esetet. Ilyenkor ugyanis a csatornában lévő levegő tolódik vissza a szifonban lévő vízrétegen át, ami már önmagában is egy hibajelenség, hiszen a csatornagázoknak semmi keresnivalója nincs a lakásokban. Ennek a bugyogásnak szakszerű szerelés mellett sosem szabadna önmagától bekövetkeznie.
(Nem szabad azonban összekeverni a bugyogást, egy másik hasonló hangjelenséggel, a „kluttyogással”. Ez utóbbi inkább az után szokott jelentkezni, hogy mi magunk engedünk le vizet a lefolyóba.)

Társasházi dugulások megelőzése, előzetes teendők

Mint már írtam, ha egyszer bekövetkezett a baj, akkor nem lehet sok mindent tenni, azonnal duguláselhárítót kell hívni.
Viszont előzőleg sok mindent meg lehet tenni, hogy mérsékeljük, vagy akár meg is előzzük a későbbi károkat.

A lefolyóhálózat nyomvonalának ismerete

Egy dugulás elhárításához alapvető szükséglet, hogy ismerjük a csatorna vonalvezetését, és a rajta lévő tisztítóidomok, aknák helyzetét. Ezek ismeretének hiányában jelentősen megnövekszik egy esetleges kár bekövetkezésének esélye, és a tisztítás költsége is a többszöröse lehet.

Például a csőgörény bizonyos esetekben be tud szorulni a csatornába. Ha valahol az udvaron, vagy az épület alatt bejut egy aknába, ott akár össze is gabalyodhat saját magával, és az így keletkező csomót már nem lehet visszahúzni a csőbe. Ilyenkor csak bontással lehet helyreállítani az eredeti állapotot. Pontosabban inkább lehetne, ha tudnánk hogy hol kellene bontani. Vagyis ott vagyunk meglőve, hogy se a dugulást nem tudjuk elhárítani, se a csövet vagy aknát nem tudjuk kiásni, ahova a spirál beszorult, mert nem tudjuk hogy az hol van. Ilyenkor csak különleges, és bizonytalan módszerekkel lehet továbblépni, mindezt amellett, hogy a végösszeg akár nagyságrendekkel is nagyobb lehet, mint ami egyébként volna.

Éppen azért hogy ez ne következzen be, a szerelőnek tudnia kell, hogy hol vannak ezek az aknák, hogy elkerülhesse őket a tisztítás során. Ha ezek nincsenek meg, akkor sokan hozzá sem kezdenek a munkához. Emellett a csatornázási művek is csak akkor tisztítja ki a bekötő szakaszt, ha az ehhez szükséges tisztítónyílás rendelkezésre áll.
Az is előfordulhat, hogy az optimálisnál csak jóval távolabbról lehet megközelíteni a társasházi dugulást, ami megnövelheti a tisztítás költségeit. Nem mindegy hogy öt, vagy harmincöt métert kell tisztítani.

Föld alól kiásott csatonra akna
Eltemetett, majd utólag műszeres vizsgálattal megtalált és föltárt szennyvíz akna

A fentiek miatt mindenképpen javasolt a társasház számára legalább a tisztítóaknák helyét megkerestetni valakivel. A kérdés kiderítésében sokat segíthet a régebb óta ott lakók elbeszélése, vagy ha még ők se tudják, akkor egy csőkamerás vizsgálattal lehet biztosan a dolog végére járni. Ebben az esetben olyan csőkamerára van szükség, ami beépített jeladóval van ellátva, hogy az említett műtárgyak pontos helye kimérhető legyen.

Ha tudjuk hogy hol vannak ezek, de már nagyon rég óta nem voltak felnyitva, akkor is érdemes lehet szakembert hívni, aki az aknatetők felnyitásával viszonylag kis munkával is ellenőrizni tudja azok állapotát. Gyakori jelenség, hogy ezekbe belenő a fák gyökere, vagy az oldalukból kihullik egye-egy tégla, de ha ezek időben eltávolításra kerülnek, akkor megspórolhatunk egy jelentősen drágább duguláselhárítást, és a vele járó kellemetlenségeket.

Hozzáférés a tárolókhoz, garázsokhoz

Garázs mennyezet alatt vezetett lefolyócsövek

Nagyobb társasházaknál a fűtés, a víz és a lefolyócsövek a pincében vagy a garázsban a mennyezet alatt szabadon szoktak futni. Sokszor ezek a területek ki vannak alakítva magán tárolókká, amikhez csak az adott tárolók tulajdonosai férhetnek hozzá.
Mivel ezek egyben a társasház közös vezetékeinek is otthont adhatnak, így a tulajok indokolt esetben (dugulás vagy csőtörés) kötelesek hozzáférést biztosítani ezekhez.

Ha nem lehet hozzáférni az ilyen helységekhez, és így a bennük lévő csövekhez, akkor jobb híján valamelyik lakásból lehet csak megközelíteni a társasházi dugulást. Ez egyrészt azért nem jó, mert a kosz nem a pincében vagy garázsban keletkezik, hanem a lakásban. Másrészt nehezebb is a lakásból dolgozni, és a csőgörényes csőtisztítás korlátai miatt jó eséllyel az eredmény sem lesz olyan hosszan tartó.

Szerintem az a jó, ha közös képviselők előre megbeszélik minden lakóval ezt a témát.
A tulajdonosok minden esetben, – még ha nyaralni mennek, akkor is – legyenek képesek hozzáférést biztosítani. Ha más nem, akkor úgy, hogy a kulcs egy másolatát egy megbízható embernél mindig otthagyják. A legjobb természetesen az lenne, ha a társasház gondnokának minden egyes ajtóhoz lenne egy kulcsmásolata.
(Nem árt, ha ez a házirendbe vagy a szerződésbe is le van fektetve valamilyen formában, így vita esetén lehet rá hivatkozni.)

Csövek az alagsor mennyezetén, amik a tárolókb falánál eltűnnek
Az épületgépészeti csövek részben zárt helyiségek mögött futnak, ahova alkalomadtán be kell tudni jutnia a szerelőnek

Közös képviselők figyelmébe ajánlom

Egyrészt, mint föntebb is írtam, nem árt ha van egy bejáratott szerelő. Érdemes tehát előre keresni egyet, akivel meg lehet beszélni, hogy ő mikor, és milyen feltételekkel tud kijönni, például hogy dolgozik-e ünnepnapon, és természetesen a várható árakat.

Én azt javaslom, hogy ilyen téren legyünk egy kicsit bizalmatlanok: ne higgyük azt, hogy feltétlenül korrekt, piaci áron fogják nekünk elvégezni a szolgáltatást, mindenképpen kérdezzünk utána a dolognak. Kérdezzük meg, hogy mi alapján számolja a duguláselhárítás árát, milyen formula alapján történik az elszámolás, így utólag lehetőség lesz a végösszeget visszaellenőrizni.

A legcélszerűbb, ha nem is az internetről választunk valakit, hanem valamilyen jó ismerős ajánlása alapján, és csak akkor folyamodunk az internethez, ha ezzel a módszerrel nem találnánk.

Társasházi WC, vagy fürdőszobai dugulások

A társasházi WC alapvezeték dugulása azzal szokott járni, hogy a legalsó lakásban a kádban, a zuhanyzóban, vagy a WC-ből egyszer csak bugyogva feljön a szennyvíz. Jobb esetben ez olyankor történik, amikor éppen van otthon valaki, de előfordulhat, hogy éjszaka arra ébredünk, hogy „süllyed a hajó”, a kezünk már vízbe lóg. Az is lehet, hogy épp egy nyaralásból ér vissza valaki, és akkor látja, hogy már napok, vagy hetek óta fennáll a jelenség.

A probléma megelőzésében sokat segíthet, ha nem kerülnek idegen tárgyak a WC-be. Ilyenek tipikusan a nedves törlőkendők, tamponok, pólók, pelenkák, vagy akár az egészben lehúzott ünnepi kacsa.
Mivel a lakók hajlamosak megfeledkezni erről, érdemes lehet valahova jól látható helyre kitűzni egy papírt, amin jól érthetően le van írva, hogy nedves törlőkendőket nem szabad a WC-be lehúzni, és hogy milyen következménnyel járhat az a lakótársak számára, ha mégis beledobják.

Ha valamiért túl gyakran következne be a hiba, akkor itt is érdemes lehet megrendelni egy kamerás csővizsgálatot és a dolog végre járni. A vizsgálat során megállapítható, hogy a társasházi dugulás valamilyen lerakódás, vagy csőhiba következtében jött létre. Például a régi csövek gyakran el szoktak vízkövesedni, ami viszont megfelelő technikával eltávolítható.

Ha a hiba jellegéből fakadóan tisztítással nem lehet orvosolni a problémát, csak akkor éri meg gondolkozni a csőcsere gondolatával.

Mosogató strang dugulások

Hasonlóan a WC alapvezeték eltömődéséhez, ez is hatalmas károkat tud okozni ha éppen nincsen otthon valaki, csak ilyenkor a WC kagyló helyett a mosogató medencében jön vissza a szennyvíz. Jellemzően félévente vagy még hamarabb visszatérő dugulásokról van szó, ami általában a közös cső nem megfelelő kitisztításából fakad.
Egy szakszerű tisztítás után ezek az eltömődések rendszerint hosszú időre orvosolhatók, de ez gyakran csak a költségesebb magasnyomású vizes csőtisztítási módszer megfelelő alkalmazásával érhető el.

A megelőzésben segíthet, ha a lakók vigyáznak, hogy lehetőleg minél kevesebb zsíros ételmaradék kerüljön a lefolyóba. Ennél sokkal többet nem nagyon lehet tenni, itt a megelőzési házi praktikák nem sokat segítenek.

A társasházi duguláselhárítás ára

Az elhárítás költsége nagyon változó lehet, és nagy lehet az eltérés az egyes duguláselhárítók között. Nálunk jellemzően bruttó 50 és 70 ezer forint között szokott lenni, de ennél akár jóval több is lehet. Szerencsére sok esetben a biztosító meg szokta téríteni ezeket a költségeket (amennyiben van biztosítás a házra, vagy a lakásra).

Az ár elsősorban függ (a teljesség igénye nélkül):

  • Hozzáférhetőség: tisztítási, és ellenőrzési lehetőségek megléte.
  • Tisztítandó cső keresztmetszete és hossza.
  • A lerakódás keménysége és mennyisége
  • Munkakörülmények nehézsége: például kell-e esőben, létráról, vagy elárasztott pincében stb. dolgozni.
  • Munkaidőn kívül, például hétvégén vagy ünnepnapokon kell-e kiszállni.
  • Csőtisztításon kívül van-e szükség valami másra: aknák kitisztítására, kamerás csővizsgálatra, ásásra, stb.
  • Kedvezmények: például visszatérő megrendelőknek, jótékonysági szervezeteknek

Nem elhanyagolható szempont, hogy amennyiben a közös szakaszú alapvezeték van eldugulva, úgy jellemzően a duguláselhárítás ára a közös költségből szokott menni.
Ám fontos, hogy társasházi dugulásnál mindig a közös képviselőnek szóljunk először, mert ha magunk hívunk ki szerelőt, akkor azt nem biztos hogy a társasház téríteni fogja, főleg akkor, ha horror árat kért a szerelő. Volt már rá példa, hogy egy lakó magára maradt egy 190 ezer forintos számlával (ami abban a helyzetben indokolatlanul nagynak számított, és nem a mi számlánk volt), mert a közös képviselő nem volt hajlandó megtéríteni azt, a túlárazottságra hivatkozva.