A vegyszeres vízkő eltávolításról

A vízkő kiválás egy nem kívánatos jelenség az otthonunkban. Sem esztétikailag, sem higiéniailag nem jó, ha a konyhában, vagy a fürdőszobában a csaptelepekre, és a csempékre kirakódik, de épületgépészetileg is nagy problémát is tud okozni.
Idővel tönkre mennek a fűtőberendezések, a csövek belső keresztmetszete leszűkül, és az ivóvíz minősége is romolhat.

Ez a cikk most elsősorban a lefolyócsövek vegyszeres vízkő eltávolításról fog szólni.
Léteznek erős vízkőoldó vegyszerek – jellemzően savak – de mi az ilyen szerek használatát általában több okból sem szoktuk javasolni lefolyócsövek vízkőmentesítésére.

Környezetszennyezés

Először is, ha rengeteg vegyszert öntünk a csatornába, az meglehetősen környezetszennyező. Egyrészt ezeket nem szabad a környezetbe juttatni, másrészt gyakran az előállításuk sem éppen környezetbarát.

Ha mégis beleöntenénk őket a lefolyóba, akkor is gondoskodnunk kell róla, hogy az a közcsatornába ne juthasson le, valahol ki kell szednünk a csőből, vagy közömbösítenünk kell azt. Természetesen ha nálunk nincs közcsatorna, akkor is ugyan úgy érvényes ez: sem a talajba nem juthatnak káros anyagok (elszivárogtató rendszerek), sem a szippantó autóba.

Hatékonyság

Bizonyos esetekben a vegyszeres tisztítás hatékonysága is megkérdőjelezhető. Csak gondoljunk bele: a savaknak szükségük van arra, hogy érintkezzenek a vízkővel ahhoz, hogy reakcióba lépjenek vele. Igen ám, de mivel egy csőről beszélünk, ezért a kemikália egyből végigfolyik az alján, anélkül, hogy érdemi hatást érnék el.
Ilyen módon nagyon rövid lesz az érintkezési idő, márpedig a legtöbb vegyszernek idő kell ahhoz, hogy kifejtse hatását, néhány másodperc nem elég.
Ráadásul a csatorna tetején lévő vízkő teljesen érintetlenül maradhat, nem lesz hatékony a vízkőmentesítés.

A dolog szerintünk csak akkor működhetne igazán hatékonyan, ha lenne lehetőség ledugózni a cső kifolyónyílását, és színültig feltölteni azt, majd hosszú időre úgy hagyni.
Ezt valljuk be, hogy nem lenne könnyű feladat megvalósítani, hiszen a cső gyakran hozzáférhetetlen helyen van.
Ezen kívül rengeteg vegyszer is kellene a művelethez, hacsak nem egy nagyon kis átmérőjű, és rövid hosszúságú csőszakaszról beszélünk.

Kárt okozhat a rendszerben

Cement kötőanyagú csövek

Bár manapság már nem szoktak családi házaknál beton csöveket alkalmazni, de régebbi épületeknél még mindig sok helyen van a földben beton, vagy azbesztcement (eternit) anyagú cső. Ezek a csövek olyan kötőanyagot tartalmaznak, ami nagyon hasonló a vízkő anyagához, így nem kell hogy külön kiemeljem, hogy az a szer, ami a vízkő ellen jó, az a cső ellen is jó lesz, ezért ilyen esetben sem javasoljuk a vegyszeres vízkő eltávolítást.

De még ha a házunkban nem is, de lentebb, az utcai csatornában már jó eséllyel fog a vízkőoldó ilyennel találkozni, ahol jó eséllyel károkat tud okozni.
Mi nagy mennyiségű vegyszer csatornába történő engedését nem javasoljuk senkinek.

Fém anyagú csövek: acél, ólom, és öntöttvas

Elsősorban régi építésű társasházaknál lehet fém anyagú csövekkel találkozni. Ezekből egyre kevesebb van, mivel manapság többnyire a korszerű műanyag csövek kerülnek beépítésre, de például Budapest belvárosában szinte nincs is olyan épület, ami ne lenne tele öntöttvas, vagy akár ólom lefolyócsövekkel (eternitről nem is beszélve). Acélcsöveket pedig előszeretettel alkalmaztak anno a szocializmusban panelházak építésénél. Ezek többnyire már amúgy is lyukasak mostanra, vagy cserére kerültek, de ami még megvan, az hadd üzemeljen ameddig csak lehet.

A savak könnyen reakcióba léphetnek a fémekkel, így ha nem vigyázunk akkor kilyukaszthatjuk a csöveinket, aminek súlyos anyagi következménye lehet.

Ahol mégis jó lehet a módszer

Lefolyócsöveknél csak kevés olyan esetet tudnék kigondolni, ahova jó lehet a vegyszeres vízkő eltávolítás, ezért mi magunk sem foglalkozunk vele, helyette más technikát használunk a feladatra. Viszont létezik egy széles körben elterjedt módszer, aminek van létjogosultsága a módszernek.

Nyomás alatti csöveknél, például fűtésnél, vagy ivóvízhálózatoknál szoktak ilyen tisztítás végezni a régi csövek regenerálására. A művelet során a vegyszert hosszú ideig folyamatosan keringetik a csőben egy szivattyú segítségével, ugyanis a lefolyókkal ellentétben a nyomócsövek kialakításuknál fogva alkalmasak lehetnek erre.

Bizonyos esetekben felülettisztításra is hatékonyan lehet alkalmazni egyes savakat, a WC kagyló hatékony házi vízkőtelenítéséről pedig egy korábbi cikk szól.