Gyakran Ismételt Kérdések

1. Mennyibe kerül a duguláselhárítás?

2. Milyen módszerrel történik a duguláselhárítás?

3. A tisztítás nem tesz kárt a csőben?

4. Mennyi ideig tart a duguláselhárítás?

5. Mekkora kosszal jár a művelet?

6. Előfordult már hogy nem tudták elhárítani a dugulást?

7. Meddig lesz jó a cső dugulás elhárítás után? Van-e garancia a duguláselhárításra?

8. Mi történik akkor ha nem jön vissza a csőből a csőgörény?

9. Mi a lefolyócső optimális lejtése?

10. Mennyire hatásosak a boltban kapható duguláselhárító szerek és granulátumok?

11. Érnek valamit az olyan házi praktikák, mint például a szóda+ecet kombó, a forróvíz vagy a kávézacc?

12. Gyakran eldugul a mosogatóm, pedig odafigyelek, hogy ne kerüljön bele semmi. Miért van ez?

13. Mit tehetek én házilag, hogy ne duguljon el a mosogatóm?

14. Használhatóak a barkácsboltokban kapható kézi csőgörények?

15. Gyakran csatornaszagot érzünk a lakásban. Miért van ez? Van erre valami megoldás?

 

 

Mennyibe kerül a duguláselhárítás?

 

Ez teljesen emberfüggő. Sajnos sok a lehúzós szerelő, ezért megéri vigyázni, és mindenképpen javasolt előre árat kérdezni. Ha valaki erre azt válaszolná, hogy nem lehet előre ára mondani, akkor igaza lenne, de ne hagyjuk magunkat átejteni, valamiféle iránymutatást mindenképpen kérjünk tőlük (pl.: mennyibe kerül méterre, vagy órára, mitől függ az ár).

A mi részünkről, mi a várható tételeket, és azok fix költségét szoktuk megadni előre (pl. kiszállás, szifon csere, belső csőtisztítás, stb.), így jól számon kérhető rajtunk a duguláselhárítás utólag is.

Őszinte leszek, mi alap esetben nem a legolcsóbb duguláselhárítók vagyunk, de a duguláselhárítás árakat mindig úgy alakítjuk, hogy az bárki számára megfizethető legyen.

Bővebb információ az árakről az áraink menüpontban.

Ha szeretnéd a duguláselhárítást olcsón házilag letudni, akkor arra is vannak módszerek, amit itt a GYIK-ben, vagy a Házi praktikáknál megtalálsz

Milyen módszerrel történik a duguláselhárítás?

 

A dugulások elhárítása, amennyiben azok a csőben, és nem a berendezési tárgyak (pl: mosogató medence) víznyelőiben és szifonjaiban van, gépi módszerrel történik.
Kisebb csőátmérőknél inkább a csőgörénynek nevezett géppel történik, ami mechanikus elven működik, vagyis mintegy „szétveri” a dugulást a csőben, a nagyobb átmérőjű csövek tisztítása pedig inkább magasnyomású vizes technikával (womával) történik. Persze ez nem ilyen fekete-fehér, vannak dugulások ahova a csőgörény a hatékonyabb, és vannak esetek, ahova magasnyomású csőtisztító gép.

A tisztítás nem tesz kárt a csőben?

 

Alapvetően sajnos a tisztítás bizonyos mértékű erő kifejtését jelenti a csőre, de ez megfelelő odafigyelés mellett jellemzően nem tesz kárt benne. Régebbi csöveknél azonban előfordulhat, hogy azok nem bírják ki a tisztítást, ezért az ilyen csöveket csak különös gonddal, és technikával szabad tisztítani.

Az hogy mekkora a sérülések kialakulásának az esélye, az nagyban függ a szakember hozzáállásától és tapasztalataitól. Sajnos egyes duguláselhárítók olyan hozzáállással és módszerekkel állnak a munkához, hogy a cső megsérülése szinte előre borítékolható.
Nem egyszer találkoztunk már olyan esettel, ahol előttünk olyan duguláselhárító járt, aki elsőre eltört egy olyan új építésű csövet, ami amúgy teljesen jó állapotú volt, és semmi sem indokolta a károkozást.

Sajnos egy eltört cső kicserélése akár extrém költségekkel és kellemetlenségekkel is járhat, így mi azt javasoljuk, hogy csak olyan szakembert hívjanak, akinek a megbízhatóságáról előtte valamilyen formában meggyőződtek.

Mennyi ideig tart a duguláselhárítás?

 

Ez teljesen esetfüggő.
Kisebb, belső dugulásoknál, például egy kád, vagy egy mosogató dugulásnál jó esetben akár egy óra alatt is megvagyunk a pakolást is beleértve.
Alapvezeték dugulásoknál viszont ez jóval több is lehet, 2-3 órával gyakran számolhatunk.
A fél napot meghaladó munkaidő sem kizárt, de az már viszont nagyon ritkának minősül.

Mekkora kosszal jár a művelet?

 

Sajnos a művelet jellegénél fogva piszok keletkezésével jár, de mi odafigyelünk, hogy a lehetőségekhez képest minél kisebb felfordulást okozzunk, és munka után szépen rendet is rakunk.
Azt hiszem, hogy elmondhatjuk, hogy a mi módszereinkkel a keletkező kosz minimális, és a munkaterületet kulturált állapotban hagyjuk magunk után.

Viszont ügyfelek korábbi elmondásából tudjuk, hogy erre nem minden duguláselhárító figyel oda, és a duguláselhárítás egy olyan szakma, hogy nagyon könnyű extrém mértékű koszt csinálni a lakásban.

Előfordult már hogy nem tudták elhárítani a dugulást?

 

Sajnos volt már rá példa, hogy a gépi tisztítás nem vezetett eredményre, habár ez meglehetősen ritka. Azt mondanám, hogy talán 100-ból ha egyszer előfordul ilyen.
Szerencsére ilyenkor sincs veszve minden, a hiba helye általában ilyenkor is meghatározható műszeres mérésekkel, de ilyenkor már csak bontással lehet továbblépni a kérdésben.

Kád, mosdó, mosogató dugulásnál, vagy egyéb belső, kis átmérőjű lefolyóknál ez még ritkábban fordul elő (habár itt sem kizárt), ez inkább a külső alapvezetékeknél történhet meg.

Meddig lesz jó a szennyvízcső a duguláselhárítás után? Van-e garancia a duguláselhárításra?

 

Sajnos a duguláselhárítás más szakmákkal ellentétben alap esetben nem egy teljes körű megoldás. Lehet, hogy a dugulás jelenleg elhárult, de ez még nem garancia arra, hogy a lefolyó hosszútávon is jó lesz.
Az, hogy a cső mennyi ideig lesz jó, attól is függ, hogy milyen annak az állapota. Vegyük figyelembe, hogy ha az törött, vagy egyéb jelentős hibával rendelkezik, (például kivitelezéskor nem tartották be a szerelésre vonatkozó általános szabályokat, nem megfelelő lejtéssel szerelték), akkor hiába van jól kitisztítva, az mégis újra eldugulhat.

Mivel az elhárítás eredményessége rajtunk, duguláselhárítókon kívül álló okokon is múlhat, ezért alap esetben nincsen garancia a duguláselhárításra, bár ha valahova vissza kell menni, akkor előfordulhat, hogy ha mi úgy ítéljük, hogy az a mi hibánkból dugult el újra, akkor önkéntesen garanciálisnak tekintjük az esetet.

Más részről viszont ha biztosra szeretnénk menni, akkor van lehetőség a tisztítás után kamerával átvizsgálni a csövet, és annak függvényében lehet konkrétabbat mondani arról, hogy meddig lesz az majd jó.
A kamerán látszani fog, hogy a lefolyócső rendelkezik-e valamilyen komolyabb hibával.

Amennyiben az egész csövet mi építettük ki, vagy egy meglévő csövön kijavítottuk az összes ilyen módon feltárt hibát, akkor arra már elmondható, hogy egy teljes körű munka, amire már ilyen módon természetesen vonatkozik a garancia is.

Amennyiben a csatorna hibásnak látszik a felvételen, de a hibák kijavítását nem rendelik meg tőlünk, akkor csak a cső teljes kitisztítására tudunk garanciát vállalni, amire a felvétel lesz a bizonyíték.

Mi történik akkor ha nem jön vissza a csőből a csőgörény?

 

Sajnos bizonyos esetekben ritkán, de előfordul az, hogy egyes csőhibák hatására, vagy a csatornában lévő tárgyakba beleakadva előfordulhat, hogy a csőgörény beragad, és nem jön onnan vissza. Ha semmilyen módszerrel nem lehet már kihúzni onnan akkor csak a bontás marad lehetőségnek. Azt gondolom nem kell leírnom, hogy mekkora porral és kellemetlenséggel (és költséggel) jár, ha például a konyha padlózata fel van verve, ezért az ilyen esetek mindenképpen elkerülendők.

Bár duguláselhárítás esetén mindig fennáll valamekkora esélye annak, hogy ez bekövetkezik, de szerencsére ideális esetben elmondható, hogy ez általában egy nagyon kicsi, 0.5 % alatti esély.
A beragadás esélyének mértéke nagyban múlik azon, hogy milyen a duguláselhárító hozzáállása, mennyire tapasztalt, és milyen felszerelést használ.
Sajnos vannak olyan duguláselhárítók is, akik úgy állnak hozzá a munkához, vagy annyira tapasztalatlanok, hogy az ilyen károk bekövetkezése szinte borítékolható.

Vannak olyan szerelők, akik a weboldalukon látatlanban ígérik azt előre, hogy biztosan nem lesz szükség bontásra, de a mi tapasztalataink alapján ezt nem igazán lehet így kijelenteni.

Mi a lefolyócső optimális lejtése?

 

Ez egy jó kérdés, amiben ahány szerelőt, és tanárt eddig megkérdeztem, mindenki másképpen nyilatkozott. A leggyakoribb válaszok az 1-2 százalék és az 1-2 ezrelék voltak. Én inkább más szemszögből közelíteném meg a kérdést, mert a tévhittel ellentétben nem a túl nagy, vagy túl kicsi lejtetés okozza elsősorban a problémát, hanem az, ha egy szakaszon egyáltalán nem lejt a csatorna, vagyis ha a csőben állandó jelleggel pangó víz ül meg. Ez olyan mértékben lerontja az áramlási viszonyokat, ami már valóban komoly problémát jelent dugulások szempontjából.

Bár a szakma nagy hangsúlyt fektet arra hogy a lejtés semmiképpen se legyen túl nagy, őszintén szólva én még nemigen találkoztam olyan dugulással az évek során, amit egyértelműen a túl nagy lejtés okozott volna.

A kérdésre visszakanyarodva az optimális lejtetést egy képlet alapján lehet meghatározni, ami többek között a cső belső felületének áramlástani ellenállását, és az iránytöréseket veszi alapul arra, hogy meghatározza az optimális áramlási sebességet.
A különböző vezetékszakaszokhoz különböző lejtések társulnak, mi általánosságban a 0.7-2.0 százalék körüli lejtést javasoljuk.

Mennyire hatásosak a boltban kapható duguláselhárító szerek és granulátumok?

 

Ez nagyban függhet attól, hogy milyen jellegű szennyeződés okozza a dugulást. Saját tapasztalat alapján mosogatók lefolyócsövének a tisztítására nem igazán alkalmasak, ellenben előfordulhat, hogy olyan helyeken, ahol a fennakadt haj okozza a dugulást, ott segíthetnek. Én nem javaslom az ilyen tisztítószerek alkalmazását, mert többféle gondot is okozhatnak, de természetesen ki lehet próbálni őket, de szigorúan csak saját felelősségre, a megfelelő biztonsági intézkedések, és a használati utasításban foglaltak betartása mellett. A teljesség igénye nélkül néhány dolog amire megéri figyelni:

- Több különféle vegyszer nem találkozhat lent a csőben (ecettel vagy hasonló anyagokkal sem). Miután egy vegyszerrel próbálkoztunk, jól ki kell öblíteni a csövet mielőtt a következő, más típusúval próbálkoznánk.

- A duguláselhárító szerek bizonyos anyagokat, jellemzően (de nem feltétlenül) a fémeket károsítják.

- Egyes granulátumok feloldása nagy hő képződésével járhat, ami deformálhatja a műanyag lefolyócsöveket.

- Használatuk során gyakran mérges gázok keletkeznek, ezért csak jól szellőztetett környezetben használhatóak, emellett a vegyszerek az emberre is veszélyesek lehetnek, ezért kerülni kell az érintkezést velük. Mindenképpen viseljünk védőruhát, de legalább védőszemüveget a használatuk során.

Érnek valamit az olyan házi praktikák, mint például a szóda és ecet kombó, a forróvíz vagy a kávézacc?

 

Én nem vagyok meggyőződve arról hogy ezek a módszerek különösebben hatékonyak lennének, kaptam visszajelzést miszerint egyik-másik módszer használt, és így később dugult csak el a lefolyó, de máshol ugyan azokra a praktikákra azt mondták, hogy teljesen hatástalanok voltak.

Ami szerintem működhet ezek közül, az a kávézacc mosogató csöveknél, ugyanis a zacc porózus szerkezetébe beleragadnak az olajok és zsírok, így azok nem a cső oldalán fognak letapadni. Ez megelőzésként működhet, és lelassíthatja a szűkületek kialakulását, de egy meglévő duguláson biztos hogy nem fog segíteni.

Természetesen csak saját felelősségre próbáljunk ki bármilyen házi praktikát.
A forróvizes leöntést viszont kifejezetten nem ajánlom. Ugyanis a lefolyónak elsősorban használt PVC anyagú csövek hő hatására képlékennyé válnak, károsan deformálódhatnak, különösen ha nincsenek tömören körülvéve falazóanyaggal.

Gyakran eldugul a mosogatóm, pedig odafigyelek, hogy ne kerüljön bele semmi. Miért van ez?

 

Egy adott esetről csak a helyszínen szerzett tapasztalatok alapján lehet pontosat állítani, de általában elmondható, hogy a mosogatók dugulását leggyakrabban a cső falán kialakuló zsírlerakódás okozza. Ez jellemzően akkor alakul ki sűrűn, ha a csőnek „kontrája” van. Akkor nevezünk kontrásnak egy csövet, ha valahol nincs meg benne a víz gravitációs lefolyásához szükséges lejtés, így pangó vizes szakaszok alakulnak ki benne. Az ilyen szakaszok nagymértékben felgyorsítják a lerakódások kiválását a vezeték belső falára.
Egy ilyen kontrás cső helyreállítása sajnos csak bontással lehetséges, a legtöbb amit a szakember ilyen esetben bontás nélkül tehet, hogy minél jobban kitisztítja a csövet, hogy a lerakódások vastagsága annyival később érje el a kritikus mértéket, amikor is a dugulás bekövetkezik.

Mit tehetek én házilag, hogy ne duguljon el a mosogatóm?

 

Bár teljesen nem lehet elkerülni, de törekedni kell arra, hogy minél kevesebb zsír és olaj kerüljön a csőbe, ugyanis ezek azok az anyagok, amik elsősorban a mosogatók eldugulásáért felelősek.
Emellett, a bőséges vízhasználat segíthet a lerakódások kialakulását lelassítani. Ha minden mosogatás után leengedünk egy medence hideg vizet, az mintegy kiöblíti a csövet, így mosogatás után nem a koszos, zsíros víz fog órákon át a csőben állni lehetőséget adva a kicsapódásra, hanem a tiszta víz. Nyilván ha nincsenek a csőben olyan anyagok jelen, amik lerakódhatnának, akkor lerakódás sem fog keletkezni.
A módszer hátránya a többlet időráfordítás és vízhasználat.

Bővebben a témáról: Mosogató dugulások megelőzése házilag

Használhatóak a barkácsboltokban kapható kézi csőgörények?

 

Csak saját felelősségre. Egyrészt ezekről a szerkezetekről el kell mondani, hogy bár bizonyos dugulásokat jól el lehet velük hárítani, de általánosságban csak kis hatékonyságú tisztítást eredményeznek, másrészről ezek szakszerűtlen használat mellett beragadhatnak a csőbe, és ha ez megtörténik, akkor előfordulhat, hogy onnan már csak szakember tudja kihozni őket, de egy ilyen mentés rossz esetben meglehetősen nagy munkával és költségekkel járhat, és az sem kizárt, hogy csak bontással oldható meg, ezért mindenkit óvatosságra intek az ilyenek használatánál.

Gyakran csatornaszagot érzünk a lakásban. Miért van ez? Van erre valami megoldás?

 

Normál esetben nem szabadna a csatornából levegőnek visszaáramlani a lakásba, úgyhogy ha mégis ilyesmit tapasztalnak, akkor az rendellenességre utal. Amit legelőször ellenőrizni érdemes, az a lefolyókhoz tartozó bűzzár, amit rendszerint a víz tölt be. Ha valamiért nem használnak egy lefolyót hosszú időn keresztül, akkor a bűzzárban lévő víz kiszáradhat utat engedve a csatornagázoknak a lakásba.
Egyéb esetben valamilyen folytonossági, tömítettségi hibát kell keresni a csövön. Sajnos az ilyen hibák gyakran elburkolt helyen vannak, és csak szakember segítségével kereshető meg a probléma forrása.