Magasnyomású vizes csőtisztítás

Mi az a woma?

Womának hagyományosan a teherautóra szerelt nagy csatornatisztó berendezéseket szokták nevezni. Első sorban csak nagyobb csőátmérőknél, jellemzően utcai csatornáknál használják őket, de már egy családi ház alapvezetékénél is alkalmazható az eszköz.

A woma működését tekintve vízzel tisztít, hasonlóan a magasnyomású mosókhoz. A csőbe egy magasnyomású tömlőn keresztül jut a víz, ami a tömlő végére szerelt szórófejből nagy sebességgel kilő, letisztítva a csővet.
A szórófejek úgy vannak kialakítva, hogy a vízsugarak nagy része hátrafelé irányuljon. Ilyen módon a rakéták sugármeghajtásához hasonló tolóerő alakul ki, ami behúzza a csőbe a tömlőt, így lehetővé válik a cső teljes hosszának átmosása.

Woma autó az utcán munka közben

Woma autó

Léteznek kisebb, furgonba, vagy utánfutóra szerelt berendezések is, amik alkalmasak lehetnek családi házak, társasházak, vagy ipari telephelyek szennyvíz csatornáinak tisztítására, ezeket manapság ugyancsak womának szokták nevezni. Ezeknél az optimális felhasználási átmérőtartomány 100-300 mm, ami lefedi azokat a lefolyócső méreteket, amik családi házknál, vagy társasházaknál elő szoktak fordulni. Ennél nagyobb méretek inkább csak a közcsatornában szoktak előfordulni.
Sok duguláselhárító, aki woma szolgáltatást is kínál, ilyet használ.

A legkisebb gépek a háztartásokban használatos elektromos magasnyomású mosókhoz hasonlóak, és a lakások kis átmérőjű belső csövei is tisztíthatók velük.
A legtöbb hobbi magasnyomású mosóhoz is kapható a saját márkájából ilyen csőtisztító készlet, ami akár házilag is használható a dugulások ellen (saját felelősségre).

Woma fej vizet lövell ki magából a csatornában

Woma fej működés közben

A woma jobb mint a csőgörény?

Ez a két technika külön felhasználási területtel rendelekzik a duguláselhárításon belül, akárcsak egy lapát és egy ásó a kertész kezében.
Bár általános csőtisztítási feladatokat mindkettővel el lehet végezni, de a woma inkább a törmelék és iszap eltávolításában a hatékony, és nagyobb csövekbe való, míg a csőgörény inkább a kisebb, belső lefolyókhoz használatos.
A családi házak, és kisebb társasházak alapvezetékeinél (100-150mm) egyaránt használható mindkét módszer, attól függően, hogy éppen melyik a hatékonyabb az adott feladatra.

Fontos tudni, hogy a woma sem feltétlenül jelent 100%-os megoldást. Bár a nagy, 150-200 baros nyomás, amivel ezek a gépek dolgoznak erőteljesnek hangzik, mégsem szabad azt hinni, hogy ahol a womafej végighaladt, ott minden szennyeződés és lerakódás eltávolításra került, mert ez nem feltétlenül van így. A gyökérbenövések, és a keményebb lerakódások kifejezetten ellenállóak lehetnek a nagynyomású vízsugárnak, de sok múlik a gép egyéb tulajdonságain, a womafej minőségén, és legfőképp a kezelő személyzet alaposságán, szaktudásán.

Én nem helyezném egyik módszert se a másik fölé. Mindkettőnek megvan a maga felhasználási területe, ahol hatékonyabb, a tisztítás mértéke mindkét esetben nagyban függ egyéb tényezőktől is, és mindkettővel lehet jó és rossz munkát is végezni.

Én azt javaslom, hogy ha egy nagyobb cső kitisztítását rendelné meg, akkor a biztonság kedvéért munka megfelelő minőségének igazolására kérjen hozzá kamerás ellenőrzést is. Az így készült felvételen teljesen tisztának kell látszania a csőnek.

Különböző womafejek a polcon egymás mellett

Különféle felhasználási területekre szánt woma fejek

További tudnivalók a womáról

Fontos megjegyezni, hogy a woma nem minden esetben alkalmazható.
Ahogy korábban írtam, a készülék úgy működik, hogy vizet pumpál a csőbe. Ez egyben azt is jelenti, hogy amíg a a dugulás nincs elhárítva, addig az összes csőbe pumpált víz valahol vissza fog folyni. Ez akár több köbméternyi szennyvíz visszaáramlását is jelentheti, ami bár lehet hogy jót tesz a növényeknek, de nem biztos, hogy mindenki örülne ennek a kertjében.
Egy lakásban, vagy házon belül pedig fel sem merülhet, hogy ezt megkockáztassa valaki. Ilyen szempontból a csőgörény kevésbé kockázatos.

A womás csőtisztítás ára általánosságban

A womás dugulásehárítás ára nagyon változó lehet, de jellemzően sokkal drágább, mint a csőgörényes duguláselhárításé, mert a technika összetevői maguk is jóval drágábbak, mint a csőgörény esetében.
Az ár (nálunk) elsősorban attól függ, hogy milyen csőátmérőt kell tisztítani, azt milyen hosszan, és milyen nehézségű a lerakódásokat eltávolítani. Az is kérdés, hogy elég csak átöblíteni a csövet, vagy szükséges kamerás vizsgálattal ellenőrizni azt, esetleg szükség van-e a csőből kimosott törmeléket kiemelni az aknából, és zsákokba rakva elszállítani.
Összességében talán elmondható, hogy egy nagyobb cső teljes kitisztítása nálunk olyan bruttó 70 000 és 150 000 Ft között szokott alakulni.

Amit mi a magasnyomású vizes csőtisztítás keretében kínálunk:

 

  • Vállaljuk a nagyobb átmérőjű csövek teljes kitisztítását egészen 300 mm átmérőig. Eszközeinkkel közel teljes mértékben el tudjuk távolítani a gyökérbenövéseket, a zsír, vagy a vízkőlerakódásokat, és a csövek alján gyakran kialakuló kavicsos iszapot.
  • A tisztítás sikeres elvégeztét minden esetben kamerás csővizsgálattal igazoljuk, amiről jó minőségű felvételt adunk. Ha a csövön hibák is látszanak, akkor van lehetőség a hibák pontos helyének, vagy akár a teljes nyomvonalnak a meghatározására is.
  • Óvatos módszerekkel dolgozunk, így a lefolyócső megsérülésének esélye minimális.
  • A csőtisztítás árát előre egyeztetett egységárak alapján számoljuk, így utólag az egyértelműen elszámolható.

Ha felkeltettük érdeklődését, hívjon minket: +36-30-363-85-95 

Csőgörényes duguláselhárítás

Lefolyócsövek duguláselhárítása csőgörénnyel, vagy kézi szerszámokkal.

Gyakori dugulások megszüntetése

Ha gyakran dugul el a lefolyó, mi kivizsgáljuk ennek okát, és a dugulás mellett magát a kiváltó okot is megszüntetjük.

Magasnyomású vizes csőtisztítás

Kis és nagy átmérőjű lefolyócsövek kitisztítása magasnyomású vizes technikával.

Kamerás csővizsgálat, nyomvonalkeresés

A lefolyócsövek vizsgálatához használt elsődleges műszer a csőkamera, aminek segítségével a vezeték belső állapota ellenőrizhető, és a nyomvonala is meghatározható.

Lefolyócsövek vízkőtelenítése

A vízkő hosszú idő alatt rakódik ki, és beszűkítheti a csatornákat. Mi speciális felszereléssel eltávolítjuk a vízkövet a lefolyócsövekből.

Csőtörések és egyéb hibák javítása

Az esetelges hibákat megszüntetjük, és az általunk kiépített csőszakaszra garanciát vállalunk. A bontást a lehető legkisebb kellemetlenség mellett végezzük.

Hasznos tudnivalók

Alapvezeték dugulás

Alapvezeték dugulás

Mi az alapvezeték, és honnan ismerjük fel az alapvezeték dugulását Alapvezetéknek hívják azt a gyűjtőcsövet, ami a házban, vagy a lakásban lévő...

bővebben
A kézi csőgörények használata

A kézi csőgörények használata

Ha házilag szeretnél duguláselhárítással próbálkozni, akkor kipróbálhatod a barkácsboltokban is kapható kézi csőgörények egyikét. Habár mielőtt bele...

bővebben

összes megtekintése