Duguláselhárítás árak

A duguláselhárítás ára nagyban függ attól, hogy melyik duguláselhárító céget választjuk.
Sajnos sok a lehúzós szerelő, ezért megéri vigyázni. Jó tudni, hogy akár 10-20 szoros különbség is lehet ugyan arra a munkára egy korrekt és egy – khm. – egy rabló cég között.

Nem egyszer fordult már elő velünk az is, hogy olyan helyre kellett visszamennünk, ahol néhány hete egy másik szerelő járt, de mégis újra eldugult a csatorna. Ilyenkor általában azt is meg szoktuk kérdezni az ügyféltől, hogy a konkurenciáink mennyiért dolgoztak. Sajnos az a tapasztalatunk, hogy egyesek egészen rémisztő árakon dolgoznak, vannak akik méterenként 5-15 ezer forintot is képesek elkérni egy egyszerű duguláselhárításért, amit egy 10-20 méteres csőhosszal beszorozva elég meredek költséget kaphatunk. Megjegyzem, hogy tapasztalat alapján pont azok szoktak a leggyengébb színvonalú munkát végezni, akik horror duguláselhárítás árakat kérnek el.
Mi ezért azt javasoljuk, hogy akár minket, akár mást választasz, mindenképpen kérj előzetes tájékoztatást az árakról.

Duguláselhárítás árak nálunk

Szeretnék őszinte lenni: alap esetben nem mi vagyunk a legolcsóbb duguláselhárítók, igaz, a legdrágábbak sem. Szerintem mi valahol a középmezőnyben helyezkedünk el, de valamivel átlag feletti árakon dolgozunk.
Bár azt is hozzá kell tennem, hogy mi minden esetben úgy szabjuk meg a végső összeget, hogy az bárki számára megfizethető legyen.

Az árszabás módja:

Sajnos, akár csak ha autószerelőhöz mennél, mi sem tudunk telefonon előre pontos árat mondani, hiszen nem tudhatjuk előre, hogy a dugulás elhárítása érdekében pontosan mit is kell majd a helyszínen csinálni; lehet hogy csak egy egyszerű csőtisztításra lesz szükség, ami viszonylag kis munkának számít, de az is lehet, hogy a dugulás elhárításához ásni is kell, mert a cső olyan mértékben sérült, hogy egyszerű tisztítással már nem lehet segíteni rajta (szerencsére ez ritka eset.) Ezen kívül bármi más is lehetséges, nem tudhatjuk előre.

Viszont azért, hogy ne hagyjunk egy nagy bizonytalanságot benned a majdani végösszeg tekintetében, ezért előre lefixálunk pár dolgot, ami alapján előre becsülhető, és utólag elszámolható lesz majd rajtunk a duguláselhárítás ára. Mint írtam, azt nem tudhatjuk biztosan, hogy egy adott munkánál mit fogunk majd csinálni, viszont azt tudhatjuk, hogy milyen műveletek elvégzésére lehet szükség.
Tehát ha a végösszeget nem is tudjuk előre közölni, de azoknak a jellemző tételeknek az árát igen, amikre úgy gondoljuk, hogy majd szükség lesz.

Ilyen műveletek tipikusan:

(A csőtisztításra több külön tétel is van, ezek elsősorban a cső átmérőjétől, hosszától, és a lerakódás nehézségétől függnek.)

Mennyezet alatt vezetett csövek egy mélyagrázsban

Árajánlat menete:

Előzetes tájékoztatást a probléma ismeretében telefonon, tételes árajánlatot pedig e-mailben tudunk adni.
Először is szükségünk van a hiba minél pontosabb leírására, és az egyéb kapcsolódó információkra, jellemzően:

  • Pontosan mi van eldugulva, mi a hibajelenség, amit tapasztalunk?
  • Volt-e már korábban is ilyen, vagy bármilyen más dugulás, és ha igen, akkor az mikor volt, és végül hogyan oldódott meg?
  • Mikor épült a ház és a vezetékek? Volt-e valamikor felújítva a csőhálózat?
  • Vannak-e kiépített tisztító nyílások, vagy aknák, ahonnan hozzá lehet férni a csőhöz?
  • Milyen hosszú, anyagú, és átmérőjű a cső amit tisztítani kell? (Ha lehet tudni.)

Ezen kérdésekre kapott válaszok alapján meghatározzunk, hogy milyen műveletek/tételek elvégzése válhat szükségessé majd a helyszínen.
(Természetesen, ha valamelyik kérdés nem válaszolható meg, akkor sem dől össze a világ, de a becsült költség így pontatlanabb lesz.)

Habár az egyes tételekhez tartozó árak teljes mértékben fixálva vannak, bennük utólag nem lehet változás, azonban előfordulhat, hogy a helyszínen a vártnál több, vagy más tételekre lesz szükség a probléma megoldásához, mint ahogy azt a telefonos leírásból sejtettük. Például az eldugult cső kitisztításán kívül még szükség van arra is, hogy egy elföldelt aknatetőt is kiássunk az udvaron, vagy műszeres bemérést végezzünk.

Amennyiben egyetértesz az árainkkal, akkor kiszállunk a helyszínre, és amennyiben ott úgy látjuk, hogy a vártnál több vagy eltérő műveleteket kellene elvégezni, akkor azt mindenképpen újra megbeszéljük.

Konkrét árak:

A leggyakoribb esetek árszabását most is meg tudom osztani:

Mosogató dugulás ár (belső vezeték)

A duguláselhárítás ár általában 25 000 Ft szokott lenni. Ebben benne van a kiszállás (egy Budakeszitől nem túl távoli városba), és egy legfeljebb 10 méteres, maximum 50mm keresztmetszetű lefolyócső dugulás elhárítása, csőtisztítása.
Ez a két tétel szinte minden esetben elég szokott lenni egy mosogató dugulás elhárítására.
A 10 métert úgy határoztuk meg, hogy szinte mindig elég legyen. Ha mégis fölé kellene menni, akkor onnantól 2 000 Ft a tisztítás díja méterenként.

Duguláselhárító szerszámok a mosogatószekrénynél

Mosogató duguláselhárítás

Családi ház alapvezeték dugulás ár

Ennek a díja már sokkal változóbb, de elmondható, hogy nálunk általában 35 és 70 000 Ft között szokott lenni.

Az ár elsősorban ezektől függ:

  • Vannak-e tisztítónyílások, tisztítóaknák a kertben, vagy le kell-e szerelni a WC kagylót ahhoz, hogy hozzáférjünk a csőhöz.
  • Milyen hosszú, és keresztmetszetű a tisztítandó lefolyócső.
  • A tisztítás során csak könnyű, vagy közepes ellenállásba ütközünk, például WC papír tömörülésbe, zsírlerakódásba, vagy valamilyen különösen nehéz ellenállással találkozunk, például nagy mennyiségű vízkőlerakódással, vagy kiterjedt gyökérbenövéssel.
  • Szükséges-e a csőgörényes tisztításon kívül egyéb duguláselhárítási módszereket is bevetni, például kamerás csővizsgálatot, nyomvonal-meghatározást, magasnyomású vizes csőtisztítást, vagy bontást.

Mosdó, padlóösszefolyó, kád duguláselhárítás árak

Változó, mert lehet hogy csak pumpálni kell, vagy a szifont kell kitisztítani, de ha a csövet is spirálozni kell, akkor a mosogató dugulás árához hasonlóan ezek is szinte mindig 25 000 Ft-ba szoktak kerülni.

Piszoár dugulás ár

Piszoárokat elsősorban irodák, mozik, áruházak, vagyis cégek megbízásából szoktunk tisztítani, és előfordulhat, hogy nagyobb mennyiségben kapunk megrendelést. Ezért erre a tételre mindig egyedi árat szabunk, de egy piszoár lefolyójának a megfelelő kitisztítása alap esetben egy nagyobb munka, mert általában szükséges a piszoár le- és visszaszerelése a falra, és a szifon belső járatait is ki kell tisztítani. Emellett a lerakódás is kemény szokott lenni.

Kedvezmények és felárak

Mint ahogy fentebb is írtam a duguláselhárítás árakat úgy határozzuk meg, hogy az mindenkinek elérhető legyen. Így esetenként jelentős kedvezményt is adunk.

Emellett visszatérő ügyfeleknek, például közös képviselőknek, cégeknek is egyedi kedvezményt kínálunk.
Nagyobb tételben történő megrendelés esetén is csökkenteni tudunk az árainkon, például ha egy irodaház vagy lakópark összes rendszeresen elduguló csatornájának a rendberakását megrendelik tőlünk.

Ezeken felül az árakat még módosíthatják különböző tényezők, például ha hétvégén, vagy ünnepnapokon történik a munkavégzés. Ilyenkor nyilván többe kerül a szolgáltatás.

Amire érdemes odafigyelni az árak tekintetében

Először is mindig kérjünk tájékoztatást, vagy árajánlatot mielőtt megrendelünk egy szolgáltatást, és lehetőleg olyat, amit utólag számon lehet kérni.
Például ha azt mondanánk nekünk árajánlat gyanánt, hogy egy dugulás x Ft-tól indul de semmi más konkrétat, és a végén kapunk egy hatalmas számlát, akkor nem nagyon tudunk vele mit kezdeni. Inkább azt kérdezzük meg, hogy az ár konkrétan mitől függ, mennyibe kerül ha ennyi méter, mennyibe kerül ha olyan átmérő, mekkora többlet ha a WC-t is le kell szerelni, stb. A lényeg az, hogy az ajánlat egyértelműen kalkulálható legyen.
(Ugyan ez persze hasonlóan igaz lehet akkor is, ha más problémára hívunk valakit, pl: vízszerelőt, gázszerelőt.)

Persze ha nem az internetről választunk valakit, hanem valami jó ismerősünk ajánlása alapján – ami amúgy javasolt –, akkor talán egy kicsit lazábban is lehet kezelni a dolgokat.

Tudnivalók a folyóméteres elszámolással kapcsolatban

Jó tudni, hogy egy családi ház mosogató lefolyójának a hossza általában olyan 4 és 8 méter között szokott lenni. Egy WC alapvezeték hossza pedig nem ritka, hogy 10-20 méteres.
Ha ezeket a csőhosszokat beszorozzuk, egy 5-10-15 ezer forintos folyóméterenkénti duguláselhárítás árral, akkor hajmeresztő díjak jöhetnek ki.

Ha ilyen árszabás mellett hívunk valakit, akkor nem árt egy kicsit utána ellenőrizni a méterek számának. Az ellenőrzés módja egyszerű (nem): a csőből visszahúzott spirálokat egyenesen kinyújtva le kell tenni valahova, és megmérni a hosszukat. Vagy ha azonosak, akkor elég megmérni egyet, és beszorozni a spirálok darabszámával.

Vagy legalábbis egyszerű lenne, de honnan lehet tudni, hogy a csőgörény a megfelelő távolságba lett leengedve, és nem hosszabb, vagy rövidebb távra?
Ha azt vesszük alapul, hogy mikor szűnik meg a dugulás, az nem egy tökéletes indikátora ennek. Ugyanis még ha ott is állunk, és felügyeljük az elhárítást, akkor is előfordulhat, hogy a csőgörény keresztül megy a duguláson, miközben az nem szűnik meg. (Főleg ha nem megfelelő méretű tisztítófejet használnak a szerelők. Bővebben a csőgörényes duguláselhárítás működéséről itt.) Ezt persze a laikus ügyfél nem tudja, de a duguláselhárító igen. Ilyenkor kvázi korlátlan mennyiségben lehet további métereket betolni anélkül, hogy feltűnne a csalás. Nem mondom, hogy mindenki kihasználná ezt, de a lehetőség adott.

Ellenben előfordulhat ennek az ellenkezője is, hogy a dugulás túl korán megszűnik, miközben még további méterek tisztítására is szükség lenne, mert a lerakódás távolabbi szakaszon is jelen van, mint ahol a dugulás megszűnt. Egy ilyen nem megfelelő tisztítás egy rövid időn belül kialakuló újabb duguláshoz vezethet.

Nem csak az ár, de a minőség is számít

Nem a leglényegtelenebb szempont az elvégzett munka minősége, emellett a munkakörnyezet tisztaságának megóvása – főleg ha az a lakótérben van – és a lefolyóhálózat épségének megőrzése is fontos tényező.

A tisztítás mértéke egy meghatározó tényező abban, hogy meddig lesz jó, dugulás mentes a lefolyónk. Ez a tisztítófej mérete alapján viszonylag jól ellenőrizhető csőgörényes duguláselhárítás esetén (a tisztítófej átmérőjével fog megegyezni a mértéke), womás csőtisztításnál viszont inkább csak egy utólagos kamerás ellenőrzéssel lehet biztosra menni.
Ha nem volt jó a tisztítás, és újra előjön a dugulás, akkor újra duguláselhárítót kell hívni, és újra fizetni kell… (Vagy rossz esetben elönti a lakást a szennyvíz, ami társasházi dugulásoknál megtörténhet.)
Éppen ezért talán anyagilag is gazdaságosabb, ha csak egyszer, de jól csinálja meg azt valaki.

Azt gondolom nem kell hogy ismertessem, hogy a lakótér tisztaságának a megőrzése miért fontos, de azt azért nem árt ha tudod, hogy a lefolyócső könnyedén megsérülhet vagy eltörhet a mai hatékony és erőteljes tisztítószerszámoktól, főleg ha nem megfelelően bánik velük a duguláselhárító. Ilyenkor nem csak a duguláselhárítás árával, hanem az azt követő beázás, és bontás árával is számolnod kell.

Árajánlatért hívjon minket: +36-30-363-85-95 

Hasznos tudnivalók

Alapvezeték dugulás

Alapvezeték dugulás

Mi az alapvezeték, és honnan ismerjük fel az alapvezeték dugulását Alapvezetéknek hívják azt a gyűjtőcsövet, ami a házban, vagy a lakásban lévő...

bővebben
A kézi csőgörények használata

A kézi csőgörények használata

Ha házilag szeretnél duguláselhárítással próbálkozni, akkor kipróbálhatod a barkácsboltokban is kapható kézi csőgörények egyikét. Habár mielőtt bele...

bővebben

összes megtekintése