Csőgörényes duguláselhárítás

A duguláselhárítás jellemzően a csőgörény nevű szerkezettel történik.

Csőgörényes duguláselhárítás konyhában munkaterület

Csőgörényes duguláselhárítás

A csőgörény egy rugalmas fém spirál, amit mint egy dugóhúzót lehet a csőbe tolni. Valójában a csőgörényeket nem is tolni, hanem forgatni kell, ahhoz, hogy előre haladjanak, és a barkácsboltokban kapható kézi csőgörényeken kívül a forgatás jellemzően géppel történik.

A profi spirálok jellemzője, hogy végükre különféle méretű és típusú tisztítófejeket lehet szerelni, amik az adott dugulás ellen éppen a leginkább alkalmasak.
Ezekről a fejekről elsősorban azt kell tudni, hogy minél kisebb a fej átmérője, annál könnyebben áthatol a duguláson, viszont vele együtt a tisztítás mértéke is annál kisebb lesz. Ennek a fordítottja is igaz, tehát minél nagyobb a fej, annál jobban tisztítja a csövet.

Ugyanis a dolog úgy működik, hogy a fej a csőben a dugulásnak fizikailag nekiütközik, és ahol áthatol, ott leválik a cső falairól a lerakódás. Értelem szerűen így a kis fej kis lyukat fog fúrni a dugulásba, a nagy fej pedig nagyot.
Az lenne az ideális, ha a tisztítás során a csövön olyan tisztítófej menne keresztül, ami közel akkora mint a cső belső keresztmetszete, így a lerakódásokat is szinte teljesen eltávolítaná.

A valóság

Nekünk sajnos az a tapasztaltatunk, hogy a duguláselhárítás szolgáltatás sok cég esetében csak egy olyan minimális mértékű tisztítás elvégzését jelenti, ami dugulás látszólagos megszűnését eredményezi.

Különböző méretű tisztítófejek egymás mellett

Különféle típusú és méretű tisztítófejek

Mint fentebb írtam, minél kisebb a csőgörényen a tisztítófej, annál könnyebb a dugulást elhárítani, így sokan a könnyű és gyors munka reményében csak kis fejeket használnak, és nem bajlódnak nagyobb fejek bevetésével. (Vagy egyáltalán nem használnak fejeket.)

Ezzel az a probléma, hogy a nem megfelelően kitisztított cső sokkal sűrűbben, például kéthavonta fog eldugulni, ami rengeteg fejfájást okozhat a lakóknak.

Erre a jelenségre a szerelők – tévesen – azt a magyarázatot szokták adni, hogy a csőnek nem megfelelő a lejtése, és az okozza a gyakori dugulásokat. Emiatt a ház tulajdonosa gyakran arra a téves elhatározásra jut, hogy ki kell cserélni az egész csövet, hogy a problémái megoldódjanak. Pedig valójában gyakran a hanyag tisztítás az egész okozója.

Tipikusan a mosogató csövekben kialakuló zsírlerakódások, vagy a külső csövekben keletkező gyökérbenövések olyan kiváltó okok, amik megigénylik a csatorna teljes kitisztítását azért, hogy az ne duguljon el újra.

Mind a kis átmérőben történő csőgörényes duguláselhárítás, mind a pumpálás vagy a vegyszeres tisztítás olyan módszerek, amik szerintünk nem eredményezik a lerakódások megfelelő eltávolítását. Sajnos a kézi csőgörények használatával is ez az egyik fő probléma.

Kis tisztítófej nagy cső belsejében

Ez a kis tisztítófej nem sokat érne ebben a csőben

Így látjuk mi

Mi próbálunk minden csövet a megfelelő átmérőben kitisztítani, vagyis mindig a lehető legnagyobb tisztítófejeket alkalmazzuk, amik még biztonságosan bevethetőek a csőbe.
A célra saját, egyedi szerszámokat is készítettünk.
Az általunk elvégzett tisztítások így akár évekkel tovább kitarthatnak dugulás mentesen egy hanyag tisztítással szemben.

Hány métert kell kitisztítani a duguláselhárítás során?

Mivel sok duguláselhárító méterre számolja a tarifát, ezért nem árt tisztázni ezt a kérdést.

Sokan úgy képzelik el a csőgörény működését, hogy ahol az végighaladt, ott tisztává válik a cső, és amikor elérte a dugulást, akkor kidugul a cső. Bár sok esetben ilyenkor valóban megindul a lefolyóból a víz, de nem minden esetben. Vannak bizonyos helyzetek, amikor a csőgörény túlhalad a duguláson, és már rég üres csőben jár, miközben még mindig áll a víz a lefolyóban.

Ilyenkor nagyon könnyű visszaélnie a szakembernek a helyzettel, hiszen rengeteg tovább métert tud berakni a csőbe észrevétlenül, mindaddig, amíg a víz egyszer csak valahogy mégiscsak megindításra kerül.
Mindez egy kívülálló számára nem tűnik fel, még akkor sem, ha végig ott áll és figyel a duguláselhárítás során, mert az ő fejében az él, hogy a dugulás majd pontosan akkor fog megszűnni, ha a szakember elérte azt a csőgörényével.
Ezt inkább csak a szerelő tudhatja, aki viszont nem biztos, hogy ezt elmondja.

Másrészről viszont az sem feltétlenül jó, ha csak és kizárólag a dugulás megszűnéséig van betolva a csőgörény, mert utána is lehetnek lerakódások, ami tisztítást kíván. Tipikusan mosogatók lefolyócsöve olyan, ami teljes hosszban tisztítást igényel.

A csőgörényes duguláselhárítás korlátai

Sajnos a csőgörénnyel nem minden esetben érhetünk el jó eredményt, mert csak akkora fejet tudunk berakni, ami a cső száján befér.
De mi van akkor, ha a cső kezdetben egy kisebb átmérővel van szerelve, majd később kibővül nagyobbra?

Ilyen speciális esetekre találták ki például a láncos fejeket a csőgörényhez, amik forgás közben kinyílnak, így képesek akár nagyobb átmérőben is tisztítani, mint ahol amúgy beférnek. De igazán jól csak a magasnyomású vízzel működő berendezésekkel lehet megoldani az ilyen eseteket. Az ugyanis egészen más elven működik, és sokkalta kevésbé korlátozza a bemeneti átmérő a tisztítás hatékonyságát.

Magasnyomású tömlő feltekerve

Magasnyomású tömlő és szórófej

Alapesetben mi mégis mindig a csőgörényes csőtisztítást szoktuk alkalmazni, mert a technika egyszerűbb, gyorsabb, (és így olcsóbb is), és a megfelelő hatékonyságú tisztítás a legtöbb esetben ezzel is elérhető, néhány speciális esetet kivéve.

Ha biztosra akarunk menni, hogy a tisztítás jól sikerült, akkor a tisztítás elvégeztével van lehetőség csőkamerával ellenőrizni azt, és ha úgy látjuk, hogy szükséges, akkor egyből bevethetjük a magasnyomású technikát is.

A technológia másik nagy problémája, hogy bizonyos esetekben, például ha a csőben visszafordul, vagy egy idegen tárgyba (drótba, rongyba) beleakad a spirál, akkor nem biztos hogy vissza lehet azt húzni onnan bontás nélkül. Szerencsére megfelelő óvatosság mellett ennek nagyon kicsi az esélye.
(Igazából ez a veszély a magasnyomású technika használatakor is fennáll, csak ott valamivel kisebb a beragadás esélye.)

Minél inkább odafigyelő, és tapasztalt a duguláselhárító, annál kisebb az esélye annak, hogy a csőgörény beragadjon, ellenben ha nem törődik a veszélyekkel, akkor nagyon könnyen bontás lehet a vége.

Amit a csőgörényes duguláselhárítás keretében kínálni tudunk, ha minket választ:

 

  • Személyre szabott, rugalmas árak.
  • Gyors kiszállás előre egyeztetett időpontban.
  • A hibajelenség megszűnése után sem állunk egyből odébb, előtte még megpróbáljuk a csövet minél nagyobb átmérőben kitisztítani a hosszú eredményesség érdekében.
  • Kíméletes módszereinknek köszönhetően szinte minden esetben el tudjuk kerülni a cső tisztítás közben bekövetkező károsodását.
  • A művelet során szerzett információkat megosztjuk az ügyféllel, mint például hogy hol volt, és mi okozta a dugulást. Ezekből az információkból gyakran még a hiba pontos helyét is meg tudjuk határozni, így ilyen esetben megspórolhatjuk önnek egy drága kamerás vizsgálat elvégzését.
  • Igényes, tiszta munkavégzés, udvarias hozzáállás.
  • Amennyiben a hiba elhárítása gépi tisztítással nem lehetséges, akkor is van lehetőség továbblépni: műszereinkkel pontosan meghatározzuk a hiba helyét, és szükség esetén kijavítjuk azt. Így nem igazán akadhat olyan dugulás, amit ne tudnánk megoldani.

Ha felkeltettük érdeklődését keressen minket: +36-30-363-85-95 

További szolgáltatásaink

Csőgörényes duguláselhárítás

Lefolyócsövek duguláselhárítása csőgörénnyel, vagy kézi szerszámokkal.

Gyakori dugulások megszüntetése

Ha gyakran dugul el a lefolyó, mi kivizsgáljuk ennek okát, és a dugulás mellett magát a kiváltó okot is megszüntetjük.

Magasnyomású vizes csőtisztítás

Kis és nagy átmérőjű lefolyócsövek kitisztítása magasnyomású vizes technikával.

Kamerás csővizsgálat, nyomvonalkeresés

A lefolyócsövek vizsgálatához használt elsődleges műszer a csőkamera, aminek segítségével a vezeték belső állapota ellenőrizhető, és a nyomvonala is meghatározható.

Lefolyócsövek vízkőtelenítése

A vízkő hosszú idő alatt rakódik ki, és beszűkítheti a csatornákat. Mi speciális felszereléssel eltávolítjuk a vízkövet a lefolyócsövekből.

Csőtörések és egyéb hibák javítása

Az esetelges hibákat megszüntetjük, és az általunk kiépített csőszakaszra garanciát vállalunk. A bontást a lehető legkisebb kellemetlenség mellett végezzük.

Hasznos tudnivalók

Alapvezeték dugulás

Alapvezeték dugulás

Mi az alapvezeték, és honnan ismerjük fel az alapvezeték dugulását Alapvezetéknek hívják azt a gyűjtőcsövet, ami a házban, vagy a lakásban lévő...

bővebben
A kézi csőgörények használata

A kézi csőgörények használata

Ha házilag szeretnél duguláselhárítással próbálkozni, akkor kipróbálhatod a barkácsboltokban is kapható kézi csőgörények egyikét. Habár mielőtt bele...

bővebben

összes megtekintése