Gyakori dugulások megszüntetése

Túl gyakran dugul el a lefolyó, a csatorna?

Sok esetben hívnak minket olyan helyre, ahol korábban irreálisan sűrűn kellett duguláselhárítót hívni, mert a lefolyócső rendszeresen eldugult. Általában a dugulás egy-két hónapon belül újra jelentkezett, de volt hogy már másnap vissza kellett hívni a szerlőt.

A szerelők ilyenkor gyakran azzal indokolják a jelenséget, hogy rossz a cső letése, vagy túl sok a kanyar, és ki kell cserélni a csövet ahhoz, hogy a problémák megszűnjenek.
Meg kell, hogy mondjam, hogy ez nem mindig van így.

lefolyócsövön keresztülütött villámhárító okozta dugulás

Itt a lefolyócsövön keresztülütött villámhárító okozta a dugulást

Amennyiben önnél a gyakori dugulások esete áll fenn, nem kell rögtön megijedni. Nem biztos hogy feltétlenül szükség van önnél a cső kicserélésére, előfordulhat, hogy a probléma hosszútávú megoldása egy alaposabb tisztítással is elérhető.

Lehet, hogy meglepően hangzik, de a gyakori dugulásokat okozhatja maga a duguláselhárító szakember is, vagyis akkor, ha nem tisztítja ki a csövet megfelelően, és benne marad a dugulás nagyja.
Ugyanis gyakran már akkor is megszűnik a dugulás, ha csak hanyag, részleges tisztítás történik duguláselhárítás néven.
Itt az a baj, hogy a hanyag és a szakszerű tisztítás pont ugyanúgy néz ki a helyszínen, vagyis mindkettő hatására lemegy a víz. A különbség csak később fog megjelenni, amikor pár nap, vagy hét múlva újra eldugul a lefolyó.

Mielőtt belemennénk egy nagyobb helyreállításba, előtte érdemes lehet felmérni, hogy mi okozza a dugulást, hiszen amennyiben a problémát valamiféle lerakódás, vagy gyökérbenövés okozza, azon könnyen lehet bontás nélkül is segíteni. Még a kemény vízkőlerakódásokkal is meg lehet birkózni a megfelelő eszközök segítségével.

Emellett persze számtalan egyéb tényező, akár együttesen is kiválthatja a jelenséget.
Én azt javaslom, hogy mielőtt bele mennénk a bontásba, előtte megéri egy kamerás csővizsgálat keretében felmérni, hogy mik lehetnek a kiváltó okok.

A leggyakoribb kiváltó okok a következőek:

Szerelési hibák:

A lefolyócsövek kialakításánál különféle szempontokat kell figyelembe venni. Ezek be nem tartása későbbi dugulásokhoz vezethet, és gyakran a kivitelezéskori garanciális kötelezttségek határidején túl.

Ezek közül valóban a legfontosabb a cső megfelelő lejtésének beállítása.
Itt elsősorban akkor van probléma, ha a cső egyáltalán nem rendelkezik lejtéssel, aminek következtében pangó vizes szakaszok alakulnak ki. Ha áll a csőben a víz, akkor lelassul az áramlás, és a szilárd részek leülepednek, és csak a víz folyik tovább.
Önmagában egy kisebb lejtéshiba még nem indokolja, hogy egy lefolyócső nagyon sűrűn elduguljon, például ha egy mosogatócső extrém mértékben „kontrás”, egy megfelelő tisztítás után még akkor is 1-2 évig legalább jó szokott lenni, egy kisebb kontrával rendelkező cső pedig akár 10 évig is kitarthat, mielőtt újra duguláselhárítót kellene hívni.

Sérülések:

Ha sérült a cső, akkor a keresztmetszetének formája megváltozik, amiben aztán elakadhatnak a szennyeződések.
A talajba fektetett régi beton, és eternit anyagú csatornák mára már szinte mind töröttek, de a modern PVC csövek is megsérülhetnek a nem megfelelő kivitelezés során.

Gyökérbenövés a csatornába:

Gyakori dugulások okozója lehet, ha a sérült cső repedésin keresztül a gyökerek megtalálják az utat a belsejébe, ahol aztán elszaporodnak, és elzárják a víz útját.
A gyökereket még profi szerszámokkal sem feltétlenül egyszerű eltávolítani, és egy sikeres gyökérmentesítés után is újra viszanőnek idővel. Ellenben elmondható, hogy egy jól kivitelezett gyökérmentesítés után várhatóan legalább 1-2 évig nem kell miattuk dugulásokra számítani.

Idegen tárgyak jelenléte:

Ezek lehetnek például nagy méretű kövek, téglák, amik a régebbi típusú szennyvíz aknák oldalából, vagy a csöveken kialakult töréseken keresztül juthatnak a csőbe.
Az is előfordulht, hogy valaki véletlenül beleejt valamit a vécébe (mondjuk a felmosóvízzel együtt a kefét is kiönti) és az a tágy alakad valahol.

Igen divatosak manapság a nedves, fertőtlenítő hatású törlőkendők amiket felhasználás után sokan a WC-be dobnak.
Ezek közül léteznek olyan típusok is, amiket a leírás alapján a WC-be is be szabad dobni, de mi ezt nem javasoljuk.

Vízkőlerakódás okozta szűkület:

Öreg épületeknél jellemző, hogy a csövek a szerelvényekkel, főleg a WC kagylóval együtt elvízkövesednek.
Bár a WC-ből még házilag is igen szépen el lehet távolítani a vízkövet, de a csövekből már sokkal nehezebb.
A vízkőmentesétéshez célszerű szakembert hívni.

A megoldás

Az esetek jó részében nincs is szükség semmi extrára, a gyakori dugulások sokszor már egy alapos tisztítás után megszűnnek.
Amennyiben ez nem lenne elég, vagy már előre tudható, hogy más okozza a gondot, akkor a hiba jellegének meghatározásához mi általában egy csőkamerás vizsgálatot szoktunk javasolni, aminek a segítségével kideríthetjük, hogy mi látható bent a csőben, például, hogy vannak-e rajta sérülések, vagy más hibák.

Cső belseje tiszta állapotban

Teljesen kitisztított cső

A készülékkel nemcsak a hiba jellegét, és távolságát lehet meghatározni, hanem a kamerafejbe beépített jeladó segítségével még a sérülés helye is pontosan kimérhető.

Természetesen előfordulhat az az eset is, hogy a probléma jellegére vagy helyére már a helyszíni szemrevételezés, vagy a tisztítás során is fény derül, így nem feltétlenül szükséges kamerás vizsgálat a dologhoz.
Éppen ezért mi a helyszínen a körbejárás, és duguláselhárítás során tapasztalt információkat minden esetben megosztjuk az önnel.

A szolgáltatás keretében vállaljuk, hogy kiderítjük visszatérő dugulásainak okát, és meghatározzuk az ön számára legmegfelelőbb lehetőségeket a probléma hosszútávú megoldására.

Ha felkeltettük érdeklődését hívjon minket: +36-30-363-85-95 

További szolgáltatásaink

Csőgörényes duguláselhárítás

Lefolyócsövek duguláselhárítása csőgörénnyel, vagy kézi szerszámokkal.

Gyakori dugulások megszüntetése

Ha gyakran dugul el a lefolyó, mi kivizsgáljuk ennek okát, és a dugulás mellett magát a kiváltó okot is megszüntetjük.

Magasnyomású vizes csőtisztítás

Kis és nagy átmérőjű lefolyócsövek kitisztítása magasnyomású vizes technikával.

Kamerás csővizsgálat, nyomvonalkeresés

A lefolyócsövek vizsgálatához használt elsődleges műszer a csőkamera, aminek segítségével a vezeték belső állapota ellenőrizhető, és a nyomvonala is meghatározható.

Lefolyócsövek vízkőtelenítése

A vízkő hosszú idő alatt rakódik ki, és beszűkítheti a csatornákat. Mi speciális felszereléssel eltávolítjuk a vízkövet a lefolyócsövekből.

Csőtörések és egyéb hibák javítása

Az esetelges hibákat megszüntetjük, és az általunk kiépített csőszakaszra garanciát vállalunk. A bontást a lehető legkisebb kellemetlenség mellett végezzük.

Hasznos tudnivalók

Alapvezeték dugulás

Alapvezeték dugulás

Mi az alapvezeték, és honnan ismerjük fel az alapvezeték dugulását Alapvezetéknek hívják azt a gyűjtőcsövet, ami a házban, vagy a lakásban lévő...

bővebben
A kézi csőgörények használata

A kézi csőgörények használata

Ha házilag szeretnél duguláselhárítással próbálkozni, akkor kipróbálhatod a barkácsboltokban is kapható kézi csőgörények egyikét. Habár mielőtt bele...

bővebben

összes megtekintése