Duguláselhárítás karácsonykor

Mi az ünnepnapok alkalmával, karácsonykor, szilveszterkor és az újév első napján is dolgozunk, vagyis ügyeletet vállalunk.
Feltéve ha van megkeresés, mert igazából senki sem szeret karácsonykor olyan műszaki problémákkal foglalkozni, mint amilyen dugulás is. Ünnepnapok alkalmával kevés munkánk szokott lenni, ami igazából nem is baj, pihenni is kell valamikor.

De ha mégis kialakul egy sürgős dugulás valahol, akkor azt valakinek el kell hárítani
Vannak esetek, amikor nem lehet halogatni a duguláselhárító kihívását.

Most idén karácsonykor is kaptunk egy megbízást, amikor is egy társasház teremgarázsát öntötte el a víz.
Sajnos a helyszínre kiérve azt tapasztaltuk, hogy senki sem tudja igazán, hogy merre mennek a csövek, egyedül az volt nyilvánvaló, hogy dugulás van.

Én mindig azt szoktam javasolni, hogy megéri előre érdemes feltérképezni a lefolyóhálózatot, amíg még nincs eldugulva, mert sokkal nehezebb műszeres vizsgálattal bemérni egy olyan csövet, amiben csőkamerával a zavaros víztől nem látunk semmit.
Főleg karácsonykor.
Arról nem is beszélve, hogy például egy ingatlan bekötési tervrajzát nem biztos hogy azonnal ki lehet kérni a csatornázási művektől. Van hogy ahhoz napok, vagy hetek is kellenek, mire kiadják.

Jobb inkább az ilyen helyzeteket elkerülni, és még azelőtt átnézetni a 20-30, vagy ki tudja hány évvel ezelőtt épült csatornánkat, mielőtt bekövetkezne a baj.
A teljes hálózat előre történő áttisztítása túlzás lenne, de annyit mindenképp megtehető, hogy az aknákat ellenőriztetjük egy szakemberrel. Az aknák ellenőrzése során gyakran lehet találni behullott deszkákat vagy köveket, amiket ha kiveszünk, akkor talán meg is előzhető egy későbbi dugulás.
De ami a legfontosabb, hogy kiderüljön, hogy hol vannak egyáltalán az aknáink. és merre megy a csatorna. (Vagy hogy kiderüljön, hogy nem ismerjük a helyüket, ami baj, de orvosolható.)

Én azt kívánom mindenkinek, hogy ne karácsonykor, vagy ünnepekkor kelljen duguláselhárítót hívnia, mert az ünnepeket jobb inkább békében, és nem idegeskedéssel töltetni. Ráadásul a pénztárcánknak is jobb.

Kellemes Karácsonyt!

Karácsonyi hóember