Így dolgoznak a koreai duguláselhárítók

Úgy látszik, hogy bár a szakma egy kissé furcsa, de néhány külföldi duguláselhárító videómegosztó csatornája mégis nagyon népszerűvé vált.
Közülük is elsősorban a Blocked Drain Korea csapatát szeretném bemutatni.
Az izgalmas duguláselhárítás epizódokat a Youtube oldalán tekinthetjük meg, igaz egy kis angol, (vagy koreai) tudás nem árt hozzá hogy megértsük, hogy mi is történik éppen.
Ha mégsem értenénk meg amit mondanak, talán akkor sincs baj, a véletlenszerű bizarr hangeffektusok gondoskodnak róla hogy a videók még ázsiai mértékkel mérve is megfelelően kaotikusak legyenek ahhoz, hogy jól szórakozzunk.

Így látom én, mint duguláselhárító

Habár a csatorna laikusok számára is szórakoztató lehet, de én szerettem volna egy kicsit szakmai szemmel is bemutatni a dolgokat.

Fejlett országokban sokkal jellemzőbb a dugulások magasnyomású vízzel (magyarul woma) történő elhárítása. Magyarországon ez kevésbé jellemző. Itt inkább a csőgörény nevű szerszám az elterjedtebb. Bár sok duguláselhárító rendelkezik furgonba szerelt kisebb womákkal, de a nyugati high-end cuccok nem éppen jellemzőek errefelé.
A koreaiak is inkább ezt a módszert részesítik előnyben, hiszen a könnyű lerakódások ellen ez is hatásos, és hacsak nem túl nagy (150bar feletti) a nyomás, akkor a csőre sem jelent igazán veszélyt.

Szakmailag szerintem ez a koreai csapat a legjobb akik azok közül, akik az interneten fent vannak. Őket méltán tudnám ajánlani a való életben is, ha te Koreában laksz.
Ők egyrészt nagyon érthetően magyarázzák el a dolgokat mind nekünk, mind az ügyfeleiknek. Másrészt ami nagyon fontos, ők nem zsákbamacskát kínálnak (mint a legtöbben), vagyis minden munkát kamerás ellenőrzéssel zárnak le, amivel garantálni tudják az ügyfeleiknek az elvégzett munka sikerességét.

Sok videójuk azzal kezdődik, hogy az ügyfelek elmondják, hogy korábban hányszor volt már náluk dugulás, ami az egyes elhárítások után újra és újra visszatért.
Ők viszont mindent kivizsgálnak a kamerájukkal, és sokszor arra a következtetésre szoktak jutni, hogy a korábbi előttük járó duguláselhárítók nem végeztek túlságosan jó munkát, mert a csőben rengeteg lerakódás maradt.
Ők biztosra mennek. Csak akkor mennek el ha a kamerán látszik, hogy már teljesen tiszta a cső.
Megjegyzem, hogy sok más népszerű duguláselhárító is van a Youtube-on, akit megérheti megnézni, ha az ember unatkozik egy kicsit pl. Drain Addict, de hozzá kell fűzni, hogy a népszerűség nem feltétlenül jelent minőségi munkát is egyben.

Megjegyzem, hogy én magam is rendelkezem egy Youtube csatornával, bár hogy őszinte legyek, az enyém meglehetősen szerény és kezdetleges, egyelőre nem is rendelkezek túlságosan sok tartalommal, így semmiképpen sem tudok szembeszállni a koreaiak izgalmas cselekményével és egyedi hang effektjeivel.